» Távol

Továbbra is Melbourne a világ legélhetőbb városa

| | Nem érkezett még hozzászólás

Az ausztrál város hetedszer végzett a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) listájának élén, megelőzve ezzel Vancouvert, amely hatszor szerepelt eddig a rangsor elején. Budapest is előrébb lépett: Prágát, Pozsonyt és Varsót megelőzve a harminchatodik helyre került.

A csodás Melbourne
A csodás MelbourneFotó: Alan Lam / travelmag.com

A második - hajszálnyival lemaradva - Bécs lett, az osztrák fővárost pedig a változatosság kedvéért három kanadai város követi: Vancouver mellett Toronto és Calgary. Az ausztrál városok közül Adelaide és Perth is bekerült az első tízbe: előbbi holtversenyben az ötödik, utóbbi a hetedik helyen - írja az MTI. Nyolcadik az új-zélandi Auckland lett, a kilencedik pedig Finnország fővárosa, Helsinki. A tizedik helyet Hamburg érdemelte ki a világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézetének szakértőitől.

A lista végén továbbra is Damaszkusz áll, amely a polgárháború 2011-es kitörése óta egyre hátrébb csúszik a rangsorban. A szíriai főváros előtt a nigériai Lagos, Líbia fővárosa, Tripoli; Banglades fővárosa, Dakka, valamint Pápua Új-Guinea fővárosa, Port Moresby szerepel az utolsó helyeken.

Budapest nagyot lépett előre, az utóbbi években ugyanis rendre az 50. hely körül szerepelt - most viszont az előkelő 36. helyet szerezte meg. A magyar főváros mellett javult például Amszterdam, Reykjavík, Szingapúr és Montevideo besorolása is.

Az EIU a stabilitás, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából pontozza a városokat, majd ezeket az értékeléseket foglalja különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő minőségi indexbe. A zéró osztályzat "elviselhetetlen", a 100-as "ideális" életkörülményeket jelöl.

A sereghajtó Damaszkusznak eszerint 30,2 pontja lett, Melbourne 97,5 pontot szerzett. Száz-száz pontot kapott az egészségügyi ellátásra, az oktatásra és az infrastruktúrára, 95,1-et a kultúrára és a környezetre, 95-öt a stabilitásra.

Az utóbbi kategóriában biztonsági kockázatokat is figyelembe vesznek, Sydney például emiatt került ki az első tízből és végzett idén a 11. helyen, pedig tavaly még a hetedik volt. Ugyanilyen okokból romlott Manchester és Stockholm besorolása is. 

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
18 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
18 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.