Különleges tánccal hívja fel magára a turisták figyelmét Indonézia

Különleges tánccal hívja fel magára a turisták figyelmét Indonézia.

A turizmus népszerűsítése céljából megrendezett, ősi tánc bemutatón az indonéziai Blang Kejerenben 2017. augusztus 13-án több ezer sámántáncos vett részt – írja az MTI. A Saman, azaz „ezer kéz tánca" néven ismert indonéziai tánc 2011 óta szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökségi listáján, és a sürgősen, különösen védendő tételek közé tartozik a megfoghatatlan alkotások kategóriájában.

Több ezren vettek részt a bemutatón - a képre kattintva galéria nyílik!
Galéria: Ezer kéz tánca Indonéziában
(Fotó: Hotli Simanjuntak / MTI / EPA)

A Szumátra szigeten található Aceh tartomány Gayo etnikai csoportja által végzett táncszertartást normális esetben ünnepi alkalomra tartogatják. A tánc jellegzetességei a rendkívül gyors ritmus, illetve az, hogy a táncosok teljesen egyszerre, harmóniában mozognak – ráadásul ülve! Ha ez még nem lenne elég szokatlan, tegyük hozzá, hogy ehhez a tánchoz nincsen hangszeres kíséret, csupán egy felvezető ének, mely 15-20 perces, tehát a táncosoknak egyáltalán nincs könnyű dolga.

Az esemény úgy kezdődik, hogy a táncosok bevonulnak, majd a Japánban megszokott térdelő tartást veszik fel. Kezdetben, közepes gyorsaságú ritmus mellett, csak a kezüket mozdítják, de ahogy halad előre a tánc, bekapcsolódnak a karok, a fej, és végül a teljes felsőtest. Az idő múlásával az ülőhelyzet változhat, de a lényeg, hogy a táncosok mindig tökéletes összhangban, egyszerre mozdulnak.

A táncot eredetileg csak férfiak tanulhatták, de most már nők is megtehetik, hiszen a lényeg, hogy a hagyomány ne merüljön feledésbe. Erről gondoskodik az UNESCO-védelem is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek