Grillpartik, körmenet és lóverseny szenvedéllyel - irány Itália!

Hagyjuk most a strandokat és csíkos napernyőket: aktív programokra invitálunk Olaszországba, ahol mindig zajlik az élet. Mint cikkünkből is kiderül, az olaszoknak minden alkalom jó ok az ünneplésre.

Grillpartik és körmenet: Ferragosto

Augusztus 15-e idén keddre esik. Ekkor zajlik az olaszok legnagyobb és legvidámabb nyári ünnepe, a Ferragosto. Az egész ország ünnepel, ki-ki a maga hite és habitusa szerint. A hívők Szűz Mária mennybemenetelét, azaz nagyboldogasszony ünnepét, látványos körmeneteken. Az országban mindenütt tűzijátékoznak, és ezen az estén szinte mindenki kivonul a szabadba, és folyik a jó bor, a grillezés a szabad ég alatt.

A Ferragostóra manapság elsősorban mint katolikus ünnepre gondolnak, pedig – mint annyi más keresztény ünnep – az ókori elődöknek köszönhetjük. Augustus császár vezette be, az eredeti neve Feriae Augusti, azaz Augustus pihenője volt. A betakarítási munkák első szakaszának lezárását ünnepelték meg egy pihenőnappal, akkoriban persze még gladiátorjátékokkal, fogathajtó versenyekkel.

A Szűz Mária kultusz 2000 után: ledek, fények, tűzijáték
Galéria: Grillpartik, körmenet és lóverseny szenvedéllyel – irány Olaszország!
(Fotó: Thierry Grun / AFP)

Konkrét helyszínt ennek megfelelően nem is ajánlanánk, de az egyik legszebb Ferragosto-programnak azt mondják, amikor valamelyik nagy tónál, legyen az a Comói- vagy a Garda-tó éjszakai csónakázásra indulunk. A Ferragostót megelőző és követő napokban azonban mindenhol dugókra, sorokra, legkopasztott élelmiszerüzletekre számítsunk, aznap pedig minden zárva tart. Ez az ő augusztus huszadikájuk!

Utazás a középkorba: Quintana de Ascoli Piceno

A csizma közepén, a keleti part közelében található La Marche régiót azoknak ajánljuk, akik nem turistákat akarnak látni turisták hátán. Ideális időpont lehet az idelátogatásra augusztus első hétvégéje, amikor Ascoli Piceno teljesen átlényegül, és a gyönyörű középkori és reneszánsz épületekkel büszkélkedő város megtelik középkori hölgyekkel és lovagokkal. A főtéren zajlanak a fő események, amelyek különlegessége, hogy nem elegyítik modern attrakciókkal, hanem nagyon is komolyan veszik a hagyományőrzést. A díszes felvonuláson és lovagi játékokon kívül sor kerül az egykori vének iratainak felolvasására, dobszóval és harsonákkal kísért ünnepélyes zászlóavatásra.

Ez csak a kezdet
Galéria: Grillpartik, körmenet és lóverseny szenvedéllyel – irány Olaszország!
(Fotó: wikipedia.org)

Aki kedvet kapott, itt informálódhat a Quintana de Ascoli Picenóról. A lovagi tornára belépőt kell váltani, 17 eurótól egészen 57 euróig lehet válogatni a jegyek között, attól függően, hogy messzebb vagy a tribünről láthatjuk az eseményeket.

Lóverseny rengeteg szenvedéllyel: Palio Sienában

Az olaszok tudnak bármit is szenvedély nélkül csinálni? Szerencsére nem! Sienát Olaszország szárazföldi részén találjuk, Firenzétől 66 kilométerre. A sienai palio, azaz a lóverseny közékori hagyomány, amely egy kicsit sem kopott meg az évszázadok alatt, sőt. A palio egyébként az egész országban ismert mulatság, de az itteni tett szert világhírre, sok-sok turistát is Sienába vonzva.

Palio di Siena: a 90 másodperc egy pillanata
Galéria: Grillpartik, körmenet és lóverseny szenvedéllyel – irány Olaszország!
(Fotó: Claudio Giovannini / AFP)

A város kerületei képviseltetik magukat a versenyen, és veszik mindezt olyan komolyan, mint a világ legfontosabb futballmérkőzéseit (persze azokkal sem viccelnek!). A győztes városrész a futam után heteken át örömmámorban úszik, minden este éjszakába nyúlóan ünnepelnek. A meglepően rövid ideig, mindössze 90 másodpercig tartó versenyre a Piazza del Campón kerül sor, de a város már napokkal előtte lázban ég, a környékbeli utcákra és terekre szinte kiköltöznek az emberek.

Összesen csak tíz lovas versenyezhet
Galéria: Grillpartik, körmenet és lóverseny szenvedéllyel – irány Olaszország!
(Fotó: Claudio Giovannini / AFP)

Furcsa szabályok szerint zajlik a verseny, például ha a lovas leesik a lóról, de a ló elsőnek ér be a célba, akkor is megnyerte a futamot. A város lakói a kerületek megkülönböztetésével egyben hangsúlyozzák a saját identitásukat, Siena sokszínűségét. Nincsen nagy értékű nyeremény, egy Szűz Máriát ábrázoló, festett zászlóért megy a harc, ami egykor egyébként sokszor fizikai összeütközést is jelentett, és gyakran utcai verekedések kísérték a futamokat. Ma már szerencsére ilyen nem fordul elő. Nem kell sienai lakosnak lenni ahhoz, hogy igazán átvegyük a hangulatot, és magunkból kikelve szurkoljunk valamelyik lovasnak.

Évente kétszer tartják meg a híres sienai lóversenyt, a júliusi már lezajlott, de az augusztus 16-i eseményre még ki lehet utazni. Nagy élmény összekötni az előző napi Ferragosto ünnepléssel. És persze Siena az év minden szakában remek úticél. Ha pedig kedvet kapott, és szívesen letelepedne itt, arra is tudunk megoldást.

Nem csak a farsang a világ: velencei regatta

Ha szeptemberre tolódna olaszországi látogatásunk, a hónap első hétvégéjén jó ötlet Velencébe látogatni. Ha a város önmagában még nem lenne egyenlő az időutazással a reneszánsz korba, a történelmi regattának köszönhetően már tényleg a Midiciek korában érezhetjük magunkat.

Az 1300-es években rendezték meg először!
Galéria: Grillpartik, körmenet és lóverseny szenvedéllyel – irány Olaszország!
(Fotó: GUY Christian / AFP)

A történelmi regatta délután fél négytől este tízig tart. Kezdésként felvonulnak a kanálisokon a gondolások: nem csak a hajók, a hajósok is 15. századi korhű ruházatot viselnek, amely önmagában is nagyon látványos. Majd megkezdődnek a versenyek, amelyek közül a „Voga alla Veneta", a velencei stílusú hajófutam a legnépszerűbb, ekkor gyakorlatilag moccanni sem lehet a városban, mindenki ezt akarja látni, és csak úgy zúgnak Velence utcái a hangosan drukkoló tömegtől. A regattának még magyar Facebook-oldala is van.

Borexpó és ahol még a gesztenye is jó ok az ünneplésre

Szeptember második hétvégéjén Greve in Chianti lehet jó úticél, négy napig folyik a bor és minden földi jó a Chianti Classico Borfesztiválon. A világhírű Chianti borrégióba tódulnak ilyenkor a bor szerelmesei, a kevesebb, mint 15 ezer főt számláló Greve in Chianti pedig a fesztivál ideje alatt nyüzsgő várossá válik. Ha egyszer részt veszünk a szüreti fesztiválon, egy életre megtanuljuk, hogy mi a Chianti és a Chianto Classico borok közötti különbség – előbbiek egész Toszkánában, utóbbiak kifejezetten itt, Greve in Chiantiban készülnek, a helyiek legnagyobb büszkeségére. A borexpóról itt lehet tájékozódni.

Gesztenyegyűjtő kisfiú Toszkánában
Galéria: Grillpartik, körmenet és lóverseny szenvedéllyel – irány Olaszország!
(Fotó: heshphoto / AFP)

További ízletes program ugyanennél a régiónál maradva a gesztenyefesztivál. Róma környékén és Toszkánában is jellemző a gesztenyetermesztés, és sok rendezvény ezek közül már szeptemberben megkezdődik (a főszezon persze október). A friss és lágy gesztenyét tucatnyi módon készítik, de ha elege van a gesztenyéből, Toszkána tele van kiváló kézműves sajtokkal, szalámikkal, csokoládékkal, és helyi különlegességnek számítanak a szarvagombás ínyencségek. Éhezni itt biztosan nem fogunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek