Bikafuttatás Pamplonában: hárman már kórházban

Bikafuttatás Pamplonában: hárman már kórházban.

A San Fermín fesztivál kezdetét ünnepelték Pamplonában 2017. július 6-án, adta hírül az MTI. A spanyol város védőszentjének tiszteletére 1591 óta évente megrendezett kilencnapos fiesta egyik fő attrakciója a reggelenkénti bikafuttatás, amelynek során férfiak százai teszik próbára bátorságukat azzal, hogy az arénába hajtott állatok előtt végigszaladnak Pamplona utcáin. Galériánkban a megnyitóról és az első nap feszült pillanatairól is láthat képeket.

Lássuk be, nem csoda, hogy minden évben sérülnek meg résztvevők
Galéria: Pamplona 2017
(Fotó: Javier Lizon / MTI / EPA)

Az idei első pamplonai bikafuttatáson az állatok három embert ökleltek fel, akiket sérüléseik miatt kórházba szállítottak. Egyiküket a hasán, a másikat a mellkasán, a harmadik férfit a lábán érte a szúrás, az orvosok szerint elsőre egyikük sérülése sem tűnik súlyosnak.

A város védőszentje, San Fermín tiszteletére rendezett, július 14-ig tartó ünnepségek nyolc bikafutatásából az első mintegy három percig tartott és komoly aggodalom előzte meg, mivel az eseményre kiválasztott Cebada Gago tenyészet bikái veszélyességükről, nyugtalan természetükről ismertek.

A tenyészetből származó állatok eddig 28 bikafuttatáson szerepeltek, ezalatt 53 embert ökleltek fel, a legtöbbet a rendezvény történetében.

A bikafuttatásokra idén június 1-én kezdték meg a készülődést Pamplona óvárosában, azóta folyamatosan helyezték ki a robosztus gerendákból álló duplasoros fakerítéseket a futás útvonalán.

A bámészkodók csak a külső kerítéssor tetején, valamint mögötte kaphatnak helyet, a kettő közötti részt mindig üresen hagyják, hogy baj esetén a futók beugorhassanak oda.

Az indulás előtt a város polgármestere és néhány rendőr végigjárta az útvonalat, ellenőriztek, hogy nincs-e valamilyen útakadály, az üzletek bejáratai, a házak kapui be vannak-e zárva, a hatóságok pedig a több mint ezer futót egyenként vizsgálták át, mielőtt beengedték őket a futás területére.

Az ünnepélyes megnyitó július 6-án
Galéria: Pamplona 2017
(Fotó: Jesus Diges / MTI / EPA)

A nagy többségében hagyományos helyi, navarrai viseletbe - fehér póló vagy ing, fehér nadrág és piros kendő – öltözött tömeg a startnál egy falfülkébe elhelyezett San Fermín-szoborhoz fohászkodott és kérte áldását a futásra. Az erről szóló dalocskát hagyományosan háromszor kell elénekelni.

A karám kinyitását egy jelzőrakéta adta hírül, a futók azonnal nekiiramodtak, de a 12 állatból álló csorda hamar beérte a tömeget, amely összetorlódott a szűk utcákon. A macskaköveken többen buktak fel, rajtuk átgázoltak a 400-600 kilós bikák.

Az első futáson feszült pillanatokat okozott, hogy két állat leszakadt a csordától, egyikük ráadásul megállt és többször meg is fordult, szembe kerülve a mögötte futókkal, míg végül a segítők pálcáikkal beterelték az arénába, ahol az esemény befutója volt.

A bikafuttatás után a belvárosi bárok, éttermek, kinyitnak, megtelnek a futókkal és a közönséggel, akik együtt ünneplik meg a sikeresen teljesített futást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek