Nem csak az USA ünnepelt mostanában, avagy tűzijáték a világ körül

Nem csak az USA ünnepelt mostanában, avagy tűzijáték a világ körül

Július 4-én mi is megemlékeztünk az USA születésnapjáról, melyet az ország minden évben nagy csinnadrattával és tűzijátékkal ünnepel. De képzeljék, a világban két másik helyen is eldurrogtattak mostanában némi színes muníciót: Kanada és Hongkong szintén függetlenségüket ünnepelték, ráadásul ugyanazon a napon, július 1-jén.

Mivel már rég volt részünk tűzijátékban, és augusztus 20. is messze van, készítettünk egy galériát az MTI ünnepi képeiből.

Az Empire State Building nemzeti színekben pompázik - Galériáért katt a képre!
Galéria: Júliusi tűzijátékok a világ körül
(Fotó: Porter Binks / MTI / EPA)

Kanada kerek évfordulót ünnepelt az idén: függetlenségének 150. évfordulóját. Az észak-amerikai kontinens másik nagy államának történelme kissé később kezdődött, mint az Egyesült Államoké.

1860 környékén az itt élőknek muszáj volt felgyorsítaniuk az állammá válás folyamatát, hogy egyes területeket ne csatoljon magához az USA az aranyláz hevében, mely egyre hajtotta az aranyásókat nyugatra. Nagy-Britannia, melynek addig a mai Kanada területe a fennhatósága alatt állt, 1864-ben döntött úgy, hogy föderációt hoz itt létre, nem utolsósorban azért, hogy Kanada meg tudja védeni magát a már egyre erősödő USA-tól. A Kanadai Domínium 1867. július 1-jén alakult meg.

Toronto és a CN torony - Galériáért katt a képre!
Galéria: Júliusi tűzijátékok a világ körül
(Fotó: Warren Toda / MTI / EPA)

Kanada Napján a társadalom különféle közösségei együtt ünnepelnek, általában barbecue mellett. A zenés műsorok és légi parádék mellett a tűzijáték sem maradhat el. Ilyenkor egyébként a frissen betelepültek állampolgársági ceremónián vesznek részt.

Hongkong, Victoria-öböl - Galériáért katt a képre!
Galéria: Júliusi tűzijátékok a világ körül
(Fotó: Roman Pilipej / MTI / EPA)

Hongkong, melynek nyuszisimogatós kávézója is van, mozgalmas történelmét az ópiumnak köszönheti. Először az első ópiumháború néven ismert eseménysorozat után húzták itt fel a Union Jack-et. Egy 1842-es egyezmény értelmében Kína „örökre" átadta a szigetet a briteknek. A 2. világháború alatt Japán megszállta Hongkongot, de aztán 1945-ben visszatértek a britek. 1984-ben döntöttek arról, hogy Hongkongot 1997-ben visszacsatolják Kínához. A brit lobogót akkor június 30-án vonták be a szigeten, és másnap az már újra Kína része volt. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek