Múzeumként nyílt meg a tengerparti náci betonbunker

Múzeumként nyílt meg a tengerparti náci betonbunker

 Elegáns múzeummá alakult át a dániai tengerpart homokdűnéi között megbúvó Tirpitz náci betonbunker, amely egykor az Atlanti fal nevű hitleri védvonal része volt. Az 1944-ben Blavandtól az Esbjerg kikötőig vezető tengeri útvonal védelmére épített lapos, zömök bunker most gyönyörűen felújított, világos épületté válva emlékezik meg a régió történelméről 2800 négyzetméternyi területen - írja a Guardian.

Drónfelvétel a múzeumrólFotó: Rasmus Bendix / Tirpitz Múzeum

 A kontinens nyugati partvidékén, Norvégia északi részétől a Pireneusokig végighúzódó gigantikus erődítményrendszert Hitler 1942-ben kezdte építeni miután belátta, Angliát képtelen térdre kényszeríteni. A náci Németország a szövetségesek inváziójától tartva kevesebb mint két év alatt tízezer betonbunkert épített fel Franciaország, Belgium és Hollandia tengerpartján, majd a következő évben újabb négyezerrel bővítette az erődítményláncot északon, a norvég partvidéken. A bunkerekben egyszerre közel 300 ezer katona állomásozhatott.

A dán Tirpitz Múzeumot Frigyes trónörökös avatta fel június 28-án, a múzeum interaktív tárlata pedig azt mutatja be, hogyan és mire használták a megszálló német csapatok a dán tengerpartot a második világháborúban.

Fotó: Tirpitz Múzeum

 A Tirpitz bunkernek helyet adó telek tulajdonosa, Ingerlise Helgesen az erődítmény építése idején is ott élt. Múzeum is csak azért lehetett ebből a földterületből, mert a társadalomnak adományozta azt. Az idős hölgy azt mondta, az új múzeum lehetőséget ad arra, hogy végleg szakíthasson a sötét múlttal.

Fotó: Tirpitz Múzeum
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek