Júliusban irány a szerelem és a hűség városa: Párizs és Sopron

Későn érkezett a jó idő, gyorsan a július, és az időjósok szerint a hét közepére a hőmérők higanyszálai is a tomboló nyárnak megfelelően kúsznak majd vissza. Így aztán erre a hónapra is két olyan úti tippet ajánlunk, amelyek bár a nagy balatoni és a tengerparti lázban égve biztosan nincsenek az első gondolataink között, egy kis csobbanással egybekötve gazdag pihenést ígérnek.

Párizs

Párizst ajánlani úti célként szinte lehetetlen vállalkozás, hiszen bármikor könyvet lehetne róla írni – és meg is teszik ezt sokan. A látnivalók tengeréből ezért most inkább három olyan programot hoztunk, amelyeknek aktualitása van.

Mennyire modern lehetett 40 éve, ha még most is az: Pompidou központ

Idén 40 éves a Centre Georges-Pompidou, azaz a Pompidou központ, Párizs egyik legmegosztóbb épülete – a másik minden bizonnyal a Louvre üvegpiramisa. Már négy évtizede nyűgözi le a modernista építészet rajongóit, vagy vált ki gúnyos megjegyzéseket a látogatókból. Az egyik gyakran elhangzó gúnynév az olajfinomító.

A Pompidou Központ kívülről – 40 éve osztja meg a közvéleményt
Galéria: Júliusban irány a szerelem és a hűség városa: Párizs és Sopron
(Fotó: Parisinfo.com)

 De hagyjuk a külcsínt, hiszen mégiscsak a bent található művészeti gyűjtemények, színház- és koncerttermek, könyvtár és a könyvesbolt a lényeg. A Pompidou központ kiállításai kapcsán mindenkinek van egy közös élménye, érkezzen a világ bármely tájáról is: bevehetetlenül sok, amit kínál. Még az időszaki kiállításokat sem lehet egy alkalommal végignézni – hacsak nem szaladunk végig rajtuk –, az állandó kiállítás pedig egy folyamatosan változó, óriási anyagot ölel fel. Érdemes tehát konkrét elképzeléssel érkezni, hogy mit szeretnénk látni a gyűjteményből. A központ jól átlátható honlapján fel is tudunk készülni.

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok
Visegrád hagyományos történelmi fesztiválja idén is valóságos középkori élménykavalkáddal várja vendégeit. Aki július 2. hétvégéjén a városba látogat, közel 700 évet utazhat vissza az időben, ugyanis Európa csaknem 10 országából közel ezer fellépő, és még ennél is több korhű öltözetet viselő hagyományőrző jelenik meg a város utcáin. (X)

 Ismerjük meg jobban Párizs nagy szülöttét: Rodin-emlékév

Pontosan egy évszázad telt el azóta, hogy François-Auguste-René Rodin, a valaha élt egyik legjelentősebb szobrász meghalt. A modern szobrászat egyik előfutárának tartott alkotó emlékére önálló múzeumot is létrehoztak Párizsban, amelyet már csak a kerek évforduló miatt is érdemes felkeresni. A francia főváros most egy picit Rodin-lázban ég, kortárs művészek reflektálnak a nagy szobrász munkásságára, és még az év elején kiadott, friss kéteurós érméken is találkozhatunk Rodinnel.

Itt szemezgethetünk a centenárium alkalmából rendezett események között. De legyünk figyelmesek, mert a honlap több, nem franciaországi, illetve nem párizsi eseményt is ajánl!

A balatoni nyaralás sosem megy ki a divatból!
Élvezzék a tó látványát, a hajókázást, a hekk és a lángos ízét, a borok zamatát! Egyik kedvenc helyünk Balatonfüred és a Tagore sétány, ahol a kultúra és a fesztiválok szerelmeseit is izgalmas programok marasztalják. Foglaljanak szállást a legendás Marinában vagy az Annabellában, vagy szerezzenek örömet a gyereknek a megújult sárkányos mesevilággal! További információ itt. (X)

 A hercegnő felnőtt: 25 éves a párizsi Disneyland

A The Walt Disney Company 1992-ben nyitotta meg a szivárvány minden színében ragyogó meseországát, amely hivatalos besorolása szerint vidámpark, de minden kis és nagy hercegnő tudja, hogy Disneyland sokkal több annál. Ha sikerült a család férfitagjait is rábeszélni, irány a park! (A rábeszélésben egyébként sokat segíthet a számos Stars Wars program és tematikus látnivaló.)

A párizsi Disneyland – Nem, ez nem rajzolva van!
Galéria: Júliusban irány a szerelem és a hűség városa: Párizs és Sopron
(Fotó: Disneylandparis.com)

 Párizs belvárosától körülbelül 30 km-t kell utaznunk Disneylandig. A legegyszerűbb kötött pályán menni, és azért fogalmazunk így, mert a TGV, a RER és az Eurostar járatai egyaránt szóba jöhetnek - de bármelyikkel is megyünk, a Gare de Marne-la-Vallée-Chessy állomásnál kell leszállni. Ott már elszakadhatunk tértől és időtől, hogy aztán egy intergalaktikus sétát tegyünk 3D-ben a Star Wars univerzumban, vagy a jubileum alkalmából megújult Disney Stars of Parade felvonulásán az egész Disney all-starst csodálhassuk meg szintén 3D-s valójukban – és állítólag nem kevésbé csillogóan, mint ahogyan a mozivásznon találkozhatunk velük.

Ha már ott vagyunk, minden okunk megvan sötétedésig maradni, mert a Disney Illuminations nevű fény- és hangjáték a hírek szerint egészen káprázatos. Csipkerózsika kastélyára lézerfényeket vetítenek, és megelevenednek A kis hableány vagy az utóbbi években szinte azonnal klasszikussá vált Jégvarázs hősei is.

És így néz ki egy átlagos nap Disneylandben
Galéria: Júliusban irány a szerelem és a hűség városa: Párizs és Sopron
(Fotó: Disneylandparis.com)

 A felnőtt napijegy 16 000 forint körül indul, gyerekeknek körülbelül 13 800 forintra jön ki az alapjegy (12 éves korig). De akár a kétszeresére is drágulhat a belépő, ha a Disneyland Parkba és a Walt Disney Studio Parkba is be szeretnénk menni főszezonban. És hát ugye főszezon van. További részletek itt.

Mini makettek és hatalmas élmények Szarvason!
A közel száz miniépület mellett, kisvonatok robognak, a mini Balatonon és Dunán vitorlások és gőzhajók ringatóznak, de a gombnyomásra megszólaló épületek is különleges élményt jelentenek. A Szarvasi Arborétumban bárki találkozhat pávákkal, emukkal, a látogatók bepillanthatnak Pepi gróf varázstanyájába, és az üvegházban egy teknősterrárium életét is megismerhetik. (X)

 Ahol szintén nem fogunk unatkozni: Sopron

A Lővérek sípálya nyáron
Galéria: Júliusban irány a szerelem és a hűség városa: Párizs és Sopron
(Fotó: Sopronikirandulas.hu)

 

Fedezzük fel a Lővéreket!
Károly-kilátó – Sörházdombi kilátó – Várhely-kilátó – Kőhalmy Vadászati Múzeum – Nepomuki Szent János-kápolna – A villasor 1800-as években épült nyaralói – Erzsébet-kert – Botanikus kert – Lővér fürdő és uszoda

Fürdők: kedvünkre válogathatunk

Mi most három fürdőt ajánlunk. Találunk fürdőt például a Lővérek területén, ahol kültéri csúszdák, élménymedencék, strandröplabda-pálya és strandfoci lehetőség várja a csobbanni vágyókat, és egy aranyos kis játszótér fa játékokkal a kiskorúakat. Ugyanakkor a nagyobbak már az ingyen használható napozóágyaknak fognak majd örülni. A jegyárakat hosszasan tudnánk csak taglalni, de itt utána nézhetnek.

Lővér Fürdő
Galéria: Júliusban irány a szerelem és a hűség városa: Párizs és Sopron
(Fotó: Sopronivizmuvek.hu)

Másik irányban, Sopron belvárosától északkeletre kell indulni a Tómalom fürdőhöz. A barátságos kis tóparti strandon napozómólók és napozóteraszok várnak, és egy gyermekmedence csúszdával. Vízibiciklizhetünk, kajakozhatunk, csónakot bérelhetünk, egyszóval az aktív pihenésre vágyóknak is bőséggel tartogat programokat. Felnőtt belépő: 850, családi belépő 1950 forint.

Tómalom Fürdő
Galéria: Júliusban irány a szerelem és a hűség városa: Párizs és Sopron
(Fotó: Sopronivizmuvek.hu)

 És persze ott a Fertő-tó. Közép-Európa legnagyobb állóvizén az osztrákokkal osztozunk, de érdemes tudni róla azt is, hogy a leggyorsabban felmelegedő tavakhoz tartozik, így aztán nem ritka, hogy nyáron akár 30 fokos is lehet a víz hőmérséklete. Egészen baráti áron strandolhatunk, a jegyekről bővebben itt olvashatnak.

Egy tökéletes nap : Fertőrákos és sétahajózás a Fertő-tavon

Fertőrákost Soprontól hét kilométerre találjuk. A Fertő-tó partján épült falu egy sor érdekességgel várja a látogatókat: egy kőfejtő a római korból, középkori pellengér (más néven szégyenfa, szégyenoszlop), püspöki kastély és templom, de a Fertő-Hanság Nemzeti Park is sokszínű programot ígér egy teljes napra. Sopron szinte bármelyik utazási irodájában becsekkolhatunk egy ilyen kirándulásra, és még a transzfert is biztosítani fogják Sopron és Fertőrákos között.

Városi séta útiterv Sopronban
Várkerület – Tűztorony – Széchenyi-tér – Ógabona-tér – Deák-tér – Nyugat-Magyarországi Egyetem – Lővérek

A gyerekek imádni fogják: dottó

Dottó becenéven is ismert Sopron kisvasútja, pedig már a kisvasút elnevezés is mókás - tekintve, hogy ez nem egy kötött pályás jármű. Többféle színben és méretben közlekedik a városban: a piros húsz-, a kék negyven-, a fehér színű hatvanszemélyes. A kocsikázás közben Sopron, Fertőrákos és a Fertő-Hanság Nemzeti Park történetéről hallgathatunk hangfelvételt, a háromféle útvonal pedig a belvárosban, Sopron városában, illetve Fertőrákoson vezet. Az egyórás alapprogram ára felnőtteknek 1100, diákoknak 900, óvodás korúaknak 450 forint.

Helló, Dottó
Galéria: Júliusban irány a szerelem és a hűség városa: Párizs és Sopron
(Fotó: Sopronikisvonat.hu)

Bobozni mindig jó!

És bobpálya Sopron mellett is működik! Egyre kell csak ügyelni, hogy kanyarban nem fékezünk –; de tény, hogy ez az egyik legjobb muri. Ha autóval megyünk, a Sopron melletti Bécsi-domb Természetvédelmi területet a 84-es útról tudjuk megközelíteni. Csak nyáron tartanak nyitva, akkor is hétköznapokon 10-18 óra, hétvégén pedig 10-19 óra között. A bobra egy menetjegy a felnőtteknek 450, a gyerekeknek 350 forintba kerül, a hat menetes bérletért pedig felnőtteknek 2200, gyerekeknek 1700 forintot kell fizetni (gyerekjegy 14 éves korig váltható).

Aki táncra perdülne: Soproni Ünnepi Hetek

Aki szívesen mulatozna egy kicsit, az július 16-ig bármikor megteheti a Soproni Ünnepi Hetek programjain. Fellép többek között a népzenéből mindig óriási partit csapó Cimbaliband, a Kónyai Gipsy Band, a zárónapon pedig a Lajkó Félix Produkció ad koncertet. Jóval természetközelibb programnak ígérkezik a Soproni Parkerdőben július 8-ra szervezett Kelta Ünnep, amely már a kelták misztikus hitvilágát eleveníti meg Várhelyen.

Kelta harcos a soproni erdőben
Galéria: Júliusban irány a szerelem és a hűség városa: Párizs és Sopron
(Fotó: Kelta Ünnep Facebook)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek