» Távol

Rövid hínárokat telepítenek a Duna holtágában fürdőzők kedvéért

| | Nem érkezett még hozzászólás
Az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelent a Duna bécsi holtágának hínárosodása, ezért alacsony növekedésű fajtákkal ültetik tele a medret. Az a cél, hogy az eredetileg őshonos fajták kiszorítsák a vízfelszínig nyújtózkodó füzéres süllőhínárt, amely zavarja a bécsi strandolókat.
Fotó: MA45 Wiener Wildnis

Több mint egymillió fürdővendéget vonz évente az osztrák főváros legkedveltebb fürdő- és pihenőhelye, az Alte Donau, amelyet sokan a vidékies hangulat és az elsőosztályú vízminőség miatt választanak strandolásra. A jó vízminőség a vízinövényeknek is köszönhető, amelyek biológiai szűrőként megkötik a szerves anyagokat, oxigéntermelésükkel pedig segítik a víz öntisztulását.

Fotó: MA45 Wiener Wildnis

Az Alte Donau 1875-ben, a Duna szabályozásakor keletkezett, az egykori folyóban az alacsony növekedésű vízinövények domináltak. A 90-es években a holtágban annyira felszaporodtak a kékalgák, hogy mesterségesen kellett helyreállítani a víz minőségét. A szanálást követően a folyóban a füzéres süllőhínár vált uralkodóvá, amely egészen a vízfelszínig nyúlik fel.

A folyamatos nyírás ellenére az utóbbi években egyre nagyobb problémává vált a hínárosodás. Míg korábban mintegy ezer tonnányi hínárt kaszáltak le évente, addig az elmúlt években már a kétezer tonnát is meghaladta ez a mennyiség - olvasható a Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményében.

Mivel az elburjánzó növényzet zavarja a fürdőzőket, csónakázókat és vízibiciklizőket, ráadásul a monokultúrák sokkal kiszolgáltatottabbak egy-egy fertőzésnek vagy környezeti behatásnak, most alacsony növekedésű hínárfajták visszatelepítésével kísérleteznek az Alte Donaun. Így nemcsak ritkábban kell majd a hínárt nyírni, de sokszínűbb is lesz a folyó víz alatti növényvilága.

Ezért május közepe óta a búvárok azon dolgoznak, hogy egy 2,5 hektáros területet a korábban domináns alacsony növekedésű csillárkamoszatok hét fajtájával telepítsenek be. Az ültetés előtt megnyírták és megritkították a füzéres süllőhínárt, a halakat pedig hálók segítségével szorították ki a területről. Erre azért volt szükség, mert különben lecsipegetnék a friss leveleket és hajtásokat, így az új növények nem tudnának megtelepedni. A lekerített területen továbbra is lehet fürdeni, csónakázni, csak a halaknak tilos a belépés - fogalmaz a közlemény.

Fotó: MA45 Wiener Wildnis

Az őshonos vízinövények visszatelepítése a LIFE+Alte Donau projekt része, a területet várhatóan 2020-ban nyitják meg a halak előtt. A következő adag vízinövényt 2017 őszén ültetik ki.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
4 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
4 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
9 napja
Mikeve új galériát hozott létre
Tulln-i kertek és a város
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.