» Távol

Több évtizedes felújítás után újranyílik Róma katakombarendszere

| | Nem érkezett még hozzászólás

Lesz hová menekülni a hőség elől, ha a perzselő Rómában járunk a nyáron. A szakemberek lézeres technológia segítségével mentették meg a teljes enyészettől a római Santa Domitilla katakombákat, és az eredményt hamarosan a látogatók is megcsodálhatják – írja a Travel and Leisure. Az MTI jóvoltából egy egész galériára való képet is közölhetünk az első sajtóbejárásról.

Az ősi, tizenkét kilométer hosszú sírrendszer huszonhatezer ember végső nyughelye, egyben a Róma alatt húzódó katakombák legnagyobbika. A közel ezerhatszáz éves freskókat kalciumlerakódások, algák és az olajlámpások füstje fedte be eddig. Ezek eltávolítása szó szerint több évtizedig zajlott. A szakértők elmondása szerint a munka megkezdésekor csak fekete falakat láttak. A lézeres technológia annyiban segített, hogy különféle hullámhosszokat választva egyidejűleg például csak a füstöt távolították el, anélkül, hogy a többi réteget, illetve a festéket megsértették volna. 

A Santa Domitilla freskói között pogány és a korai kereszténység idejéből származó falfestmények is vannak. Az egyik legkülönlegesebb ezek közül a pékek terme, ahol a képi világ a kenyér szimbolikáját mutatja be, vallástól függetlenül. Ezenkívül számtalan katonát, szentet és mártírt ábrázoló alkotások is vannak a falakon. 

A Vatikán pénzügyi támogatásával felújított katakombarendszerben jelenleg egy kisebb múzeum megnyitását készítik elő, amit a tervek szerint már júniusban láthatnak az érdeklődők. A katakombarendszer egésze az év második felében nyílik meg, mert a felújítások több teremben még most is folynak. Addig is, ne hagyja ki a Colosseumot, ami most már esti programnak is kiváló.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Sissi Park Lachtal - Ausztria
 
A SissiPark Lachtal pályaszállás három épületében 22 db exkluzív belsőépítészeti kialakítású apartmannal várja vendégeit az ausztriai Lachtalban.

cobranco élménybeszámolót írt
Tiszta erőből Alpok
16 órája
cobranco új galériát hozott létre
Tiszta erőből Alpok
17 órája
Laczko új galériát hozott létre
Gozd Martuljek,Hotel Spik
3 napja
michale élménybeszámolót írt
Apple engineers make in integrating the laser
4 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.