» Távol

A turistáktól elzártan őrzik az utoljára tíz évvel ezelőtt virágzó lótuszokat Thaiföldön

| | Nem érkezett még hozzászólás

Tíz év után ismét virágzik a lótusz a thaiföldi Khao Szan Roj Jot nemzeti parkban, a színpompás vízi-mocsári növény az elmúlt években teljesen eltűnt a park tavaiból a szárazság és a környezetszennyezés miatt - írja az MTI.

Hazánkban először a 19. században, a Szent Lukács gyógyfürdő egyik meleg vizű tavába ültettek indiai lótuszt. Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem Botanikus Kertjében az 1950-es évektől kezdve ma is látható
Hazánkban először a 19. században, a Szent Lukács gyógyfürdő egyik meleg vizű tavába ültettek indiai lótuszt. Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem Botanikus Kertjében az 1950-es évektől kezdve ma is láthatóFotó: Wikipedia / T.Voekler

A thai kultúrában szentként tisztelt növény megjelenése nemcsak a helyieknek jó hír, a Bangkoktól mintegy három órányi utazásra délre elterülő nemzeti park a külföldiek körében is közkedvelt látványosság. "Most azonban nem szabad ide jönniük. A nemzeti park a lótuszok helyreállításának kellős közepén van. Amikor eljön a megfelelő idő, meg fogjuk nyitni a közönség előtt" - hangoztatta Rugdroj Aszvakultarin, a park igazgatója a környezet törékenységére hivatkozva.

A lótuszvirágzás elmaradását a szakemberek a Thaiföldet sújtó szárazsággal és a nemzeti park tavait, folyóit és karsztvizeit is sújtó műtrágya-szennyezéssel magyarázzák.  Most azonban ismét esik az eső, és a most látott lótuszok a környezet tisztábbá válásának eredménye - tette hozzá az igazgató.

A térségben az indiai lótusz az őshonos. Gyönyörű fehér, rózsaszínes vagy egészen piros virágai vannak. A faj minden része ehető. A lótusz az ősi keleti vallásokban a megtisztulás és az újjászületés jelképe. Virága a buddhizmus egyik fő szimbóluma.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
zitary új galériát hozott létre
Agung vulkán
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.