Ruanda megduplázta a gorillales árát

Ruanda megduplázta a gorillales árát

 Ha eredeti élőhelyén szeretné megnézni a gorillákat, akkor Ruandában mostantól mélyen a zsebébe kell nyúlnia – írja az Independent.

A világon összesen két országban nyílik lehetőség gorillalesre, Ruandában és Ugandában. Előbbi néhány nappal ezelőtt azonnali hatállyal megduplázta a turistaengedélyek árát: hétszázötven amerikai dollárról ezerötszáz dollárra. Az indoklás szerint a gorillák felkeresése egyedülálló élmény, és az áremelkedés oka az, hogy többet tudjanak fordítani az állatok élőhelyének megóvására, illetve komfortosabbá tegyék a turisták számára a látogatást. Nem elhanyagolható az sem, állítják a döntéshozók, hogy így több jut azoknak a helyi közösségeknek, akik a gorillapark közelében élnek falvaikban. Ők eddig harminchét dollárt kaptak minden egyes látogató után, mostantól viszont százötven dollár jár nekik, így természetesen az ő életminőségük is nő.

Ilyen az, amikor a vadonban előbukkan egy gorilla: a kép a ruandai Volcanoes Nemzeti Parkban készült Fotó: Jason Hall / Flickr.comForrás: Travelo

 Több szakértő szerint ekkora áremelés érthetetlen, és csupán a szomszédos Uganda malmára hajtja a vizet. Uganda azt üzente a turistáknak, hogy náluk továbbra is hatszáz dollárba kerül a gorillalátogatási engedély; nem vitás, hogy sok túraszervező épp most költözteti át vállalkozását Ugandába. Ruanda ugyanakkor még tovább megy: az igényesebb turistákra összpontosítva olyan csomagot garantál, mely egy teljes gorillacsalád megfigyelését foglalja magában. Az ára: potom tizenötezer dollár.

A 20. század eleji sportvadászat megtizedelte az Afrika középső-keleti területein, az őserdőkben élő gorillák számát. Jelenleg a gorilla fokozottan veszélyeztetett faj, melynek kevesebb, mint ezer példánya él világszerte. Januárban pusztult el az első, fogságban született képviselője, aki hatvan évet élt. A Fővárosi Állatkert rangidőse pedig negyvenedik születésnapjára gyümölcstortát kapott áprilisban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek