» Távol

A túl népszerű Kotor elveszítheti világörökségi címét

| | Nem érkezett még hozzászólás

A népszerűség átka: ha túl sok a turista, az nem csak kellemetlenség, mint mondjuk Velence esetében, de egy olyan értéktől is megfoszthat egy várost, mint az UNESCO világörökségi cím. A montenegrói Kotorral lehet, hogy épp ez történik – írja a Skift.com.

A velencei és osztrák-magyar időkből származó épületekkel és erődökkel büszkélkedő Kotor az Adria festői Boka Kotorska öblében fekszik. A világörökségi címet 1979 óta birtokolja. Az ingatlanfejlesztések azonban az utóbbi húsz évben olyan mértéket öltöttek, hogy az UNESCO folyamatosan figyelmeztetette a várost: az öböl túl kicsi ahhoz, hogy ilyen sok nagyméretű turistahajót fogadjon. Egészen pontosan 2000 óta tart az UNESCO attól, hogy a túl sok turista veszélyezteti Kotor óvárosának épségét, szépségét.

2016-ban végül ultimátumot nyújtott át Montenegrónak: ha a helyzet nem rendeződik idén márciusig, akkor elveszik Kotortól a világörökségi címet. A kis ország kormánya februárban építési tilalmat hirdetett ki a térségre, mely április 5-én lépett életbe. Ám csupán néhány nappal a tilalom életbe lépését megelőzően óriási turistakomplexumokra adtak ki építési engedélyt a városban. A helyi kormányban súlyos viták folynak a dologról, és úgy tűnik, patthelyzet alakult ki. Montenegró ugyanis nagy mértékben támaszkodik a turizmusra: 2016-ban az ország GDP-jének huszonkét százalékát adták a látogatók. 

A montenegrói tengerpart csupán 293 kilométer hosszú, és egymást érik rajta a házak; közülük rengeteg a befejezetlen, sorsára hagyott épület. Kotor szép palotái eltörpülnek a hatalmas betonépítmények mellett – így aztán nagyon úgy néz ki, hogy a világörökségi címnek komoly veszélyben forog, akárcsak a bulgáriai Pirin Nemzeti Parké.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
4 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
4 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
9 napja
Mikeve új galériát hozott létre
Tulln-i kertek és a város
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.