Ezek lettek 2017 legjobb európai múzeumai

Ezek lettek 2017 legjobb európai múzeumai

A több mint 100 éves, megújult Genfi Néprajzi Múzeumot(MEG) választották a 2017-es év európai múzeumává, az elismerést szombaton adták át Horvátországban, a zágrábi Mimara Múzeumban.

 

Genfi Néprajzi MúzeumFotó: Asemus.museum

Az indoklás szerint a svájci múzeum "kiváló példája az élő és a mindenki előtt nyitott multikulturális intézménynek", amelynek két fő vezérlő elve a multikulturalizmus és az interdiszciplináris megközelítés. A sokszínűség melletti elkötelezettség lehetővé teszi a múzeum számára, hogy néprajzi kutatásokat végezzen szerte a világban és társadalmilag elkötelezett múzeumi programokat valósítson meg más intézményekkel karöltve.

A múzeumnak a világ minden tájáról származó hatalmas etnográfiai gyűjteménye csaknem teljes egészében elérhető online, és az emlékek prezentálásának elfogulatlan módja lehetővé teszi, hogy a kiállított tárgyak a lehető legnagyobb mértékben önmagukért beszéljenek - írja az MTI a közlemény alapján.

 

Mémorial ACTeFotó: Bagolina / Wikipedia

Az Év Európai Múzeuma Díjat (EMYA) 40 éve alapította az Európai Múzeumi Fórum (EMF) az Európa Tanács (ET) égisze alatt, hogy elismerje a kiemelkedő múzeumi teljesítményeket és "a társadalom javát szolgáló innovációkra bátorítsa" a múzeumokat. Az Európa Tanács Múzeumi Díját (CEMP) a Franciaországhoz tartozó Guadeloupe karibi sziget rabszolga-kereskedelemmel és rabszolgasággal foglalkozó múzeuma, a Mémorial ACTe kapta.

 

Fotó: Centerofportugal.com

A helyi közösséggel való együttműködést és az önkéntesek bevonását elismerő Silletto-díjat a portugáliai Leiria Múzeumnak ítélték oda. A múzeumok társadalmi szerepét "a legrendhagyóbb és legvakmerőbb" módon felfogó projekteknek járó Kenneth Hudson-díjat a jekatyerinburgi Oroszország Első Elnöke, Borisz Jelcin Múzeuma érdemelte ki, mivel "az adott kor vagy főszereplőinek dicsőítésére tett kísérlet nélkül mutatja be a Szovjetunió felbomlását és az új Oroszország megszületését".

 

Jelcin Center, JekatyerinburgFotó: Wikipedia

Az Év Európai Múzeum díjra idén 46 múzeumot neveztek be, magyarországi intézmény nem szerepelt a jelöltek között.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek