Utazási irodákat kérdeztünk, hol nyaralnak idén a magyarok

Vannak, akik a repjegyen spórolnak, hogy be tudják fizetni a családot külön programokra, és vannak, akik direkt olyan online utazási irodát választanak, ahol olcsóbban foglalhatnak szállás-repjegy kombót. Az idei nyár sláger úti célja Spanyolország, az egyik új jelensége pedig a hajós körutazások népszerűsége. Három utazási iroda előfoglalási adatai alapján mutatjuk, hova utaznak idén a magyarok.


Az utazók sokkal tudatosabban és óvatosabban választanak maguknak nyaralási célpontot, újra lelkesen keresik az észak-afrikai régiót, a családosok pedig ma már Földközi-tengeri hajós utakban gondolkodnak, ahova ingyen vihetik a gyerekeket - ezt tudtuk meg a három általunk megkérdezett utazáspiaci szereplőtől.

Egy hetes nyaralás félpanzióval

"Egy-egy területre már most nehéz helyet találni. Szüntelenül kiemelkedő a kereslet nyárra Görögország és Bulgária iránt, mindemellett azonban az egész mediterrán térség és Törökország is felkapott" - ezt Józsa Jetta, a Vista Utazási Irodák Kft. értékesítő vezetője mondta, miközben hozzátette, idén már nemcsak az előfoglalások száma nőtt meg hirtelen, de köztük az olyan helyek népszerűsége is, ahova tavaly ilyenkor sokan nem nagyon mertek utazni.

 

A görög Hydra szigete, ahol csak gyalog lehet közlekedni, vagy szamarak, öszvérek hátán
Galéria: Görögország 2014
(Fotó: Universalimagesgroup / Getty Images Hungary)

Az arab tavasz óta labilis Tunézia tavaly nyáron például egy interaktív citylight kampányba kezdett az európai turisták visszaszerzésért: Párizs, Berlin, Brüsszel, Milánó és London forgalmas pontjain helyeztek el kivetítőket, amelyeken reggel 7 és este 19 óra között élőben kapcsolták Hammamet, Sidi Bou Said és Tozeur városait. Mi 2015 végén jártunk ott, amikor az ókori romokat még rendőri kísérettel másztuk meg, és a kétezer éves amfiteátrum aljában is a turisták elől eldugva posztoltak a rendőrautók. De tavaly ősszel már arról lehetett olvasni, hogy Tunéziába visszatértek a turisták, és a négy nyári hónapban összesen az előző évhez képest már 25 százalékkal több, mintegy 5000 magyar nyaralt náluk. 

Douggai romok és az ókori színház
Galéria: Kell-e félni Tunéziában?
(Fotó: rea / Travelo)

Az előfoglalási adataikból az látszik, hogy a magyar családok jellemzően egy hétig, félpanziós ellátással nyaralnak, de idén már összességében többet költenek, hogy kedvükre alakíthassák a csomagokat, ami idegenvezetős városnézést, félnapos hajóutakat, turisztikai látványosságok belépőit vagy akár egy közeli településen eltöltött egynapos programot is tartalmazhat. Ezért egyre többen gondolkodnak úgy, hogy repülőjegyen spórolva inkább szervezetten busszal vagy kocsival kelnek útra, és már programokra, élményszerzésre szánják a nyaralásra szánt keret jelentős részét.

Spanyolország idén az új görög szigetek

Persze ez nem jelenti azt, hogy Athén, az onnan induló egynapos szigettúrák, a turisták által még csak nemrég felfedezett Kárpathosz - ahova az IBUSZ-nak közvetlen charter járata is van - vagy a működő vulkánjáról és termálforrásairól híres Szantorini ne lenne továbbra is népszerű. De az idei évnek mégiscsak lett egy új sláger célpontja, amit év elején mi is megjósoltunk, és össze is gyűjtöttünk akkor néhány okot, hogy miért utazzanak idén éppen oda.

Maria Luisa Park Sevillában
Galéria: Viva España! Legyen 2017-ben is úticél Spanyolország
(Fotó: Northfoto)

"Spanyolország legtöbb területe már jó ideje telített szálláshelyek tekintetében a teljes nyári szezonra. A Magyarországról tervezett járatok már megteltek, így gyakorlatilag biztosra vehető, hogy csalódni fog, aki last minute szeretne majd Spanyolországba foglalni az idén nyáron" - fogalmazott Kormány Péter, a Wizz Tours kereskedelmi menedzsere, miközben hozzátette, ők is azt látják az előfoglalási adatokból, hogy idén az előző évekhez már többet költenek az utazók.

"Ennek egyik oka, hogy hosszabb tartózkodásokat foglalnak, amely a közelmúltban indított, távolabbi desztinációink hirtelen népszerűségéből adódik. Egy 5 órás repülőúttal elérhető úticél esetén, bármilyen kedvező is a menetrend, az emberek általában szeretnek tovább időzni" - tette hozzá Kormány Péter. Erre hozta fel példaként Fuerteventurát, ahol egy négy fős család egy hétre, június végi indulással, all inclusive szállással és repjeggyel együtt 380 ezer forint körüli áron érhet el. De ugyanebben az időszakban, szintén teljes ellátással Krétán, Rodoszon és Korfun is kínálnak 330 000-350 000 Ft körüli áron utakat 2 felnőtt és 2 gyerek részére.

FuerteventuraFotó: Cristina Arias / Europress / Getty

A nyári előfoglalási adataik alapján Spanyolországon kívül Máltára, Tenerifére, Krétára, Dubajba és Bulgáriába utaznak a legtöbben, de Málta és Portugália is a legfelkapottabb helyek között van. A portugáliai Faroba áprilisban indult közvetlen járatuk. Tavaly egyébként a csak online elérhető, hotel-repjegy kombót kínáló Wizz Tours egyszerűbben kezelhetővé tette foglalási rendszerét, ahol már 130 úti cél több mint 30 000 szálláshelye közül lehet válogatni. Az utazás piacot is elérő internetes forradalomból egyébként a Ryanair sem akar kimaradni, a 2007 óta csomagtúrát is értékesítő EasyJet és a három éve elindult Wizz Tours után, idén már ők is elindítják saját online utazási irodájukat.

Egyre több magyar hajózik

Falb Ildikó a Tensi Holiday értékesítője szerint a mediterrán világ hajós körutazásai is egyre népszerűbbek az utóbbi években, amelyet a közeli, autóval is könnyen elérhető kikötőkből induló útvonalakkal és a 18 éves kor alatti gyerekek esetében az ingyenes utazás lehetőségével magyaráz. A Triesztből vagy Velencéből induló és érkező kikötőkben a kiskorúak után csak a kikötői illetéket kell megfizetni (ez fejenként az egyhetes utaknál plusz 140 eurót jelent), de kora tavasztól a részvételi árak hétről-hétre drágulnak.

"A három- és négyágyas kabinokat a nyárra már most lasszóval kell keresni, ezért ajánljuk az őszi szünetben is ezt az útvonalat. Október végére, belső kabinban 629 eurótól/fő + illetékkel foglalható egy ilyen útvonal" - fogalmazott Falb Ildikó, miközben hozzátette az előző években nem volt ekkora a kereslet a hajókra, akkor még nyárra is tudtak kedvezményes áron kabinokat kínálni, az idei szünidei szezonra azonban egyre több család találta ki magának ezt a típusú nyaralást.

Mire elég egy nap Velencében? Mutatjuk, kattintson!
Galéria: Velence egy nap alatt
(Fotó: Udvari Szabolcs / Travelo)

Azt mondja, visszaállt az értékrend a tengeri hajóutaknál, és aki igazán jó árat akar, főleg családi nyaraláshoz, annak januárban, februárban kell lefoglalnia nyári hajóútját. Ha valakit mégiscsak épp most ihletne meg az ötlet, hogy a Földközi-tengeri szigetkavalkádot végigjárja egy hajó fedélzetén nyolc nap alatt (Velencétől Trieszten, Athénon, Olümpián, Korfun és Dubrovnikon át visszaérkezve a lagúnák városába), az június második felében például fejenként már csak 759 eurós áron találna magának belső kabint, amin ugye nincs ablak. (Tényleg csak zárójelben írjuk, hogy novemberi időszakban akár 310 euróból is meg lehet úszni egy ilyen hajóutat.) 

Korfu, Canal d’Amour
Galéria: 10 felejthetetlen nyári élmény a görög partokon
(Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary)

Mi tavaly nyáron egyébként kipróbáltunk mindent, ami miatt a világ legnagyobb óceánjárója maradandó élményt tud nyújtani a rajta utazóknak. Ha kíváncsi arra, hogy mit lehet egy ilyen monstrum úszó szórakoztatóközpontban csinálni, akkor kattintson ide

Újabb cikkünk ebben a témában:

Spanyolország idén is tarol legtisztább, legszebb vizű strandjaival - 2017.05.10.
Ha a világ legjobb strandjain akar csobbanni, Valencia környékén kell keresnie.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek