» Távol

Százmillió fontos kincsért utazzon a Seychelles-szigetekre!

| | Nem érkezett még hozzászólás

A legenda szerint egy kalóz százmillió angol fontot érő kincset rejtett el egy indiai-óceáni szigeten – írja a Travel and Leisure.

Bár az Indiai-óceán szigeteiről úgy tartják, sokuk rejti kalózok kincsét, a legvadabb álmokat is túlszárnyaló aranyat és drágakövet többen is a seychelles-szigeteki Mahé északi partján vélik megtalálni. A történet, mely egy hollywoodi forgatókönyv izgalmaival vetélkedik, apáról-fiúra száll a Seychelles-szigeteken és a közeli La Réunion szigeten is.

Szóval valahol erre lesz egy mesés kincs
Szóval valahol erre lesz egy mesés kincsFotó: reibai / Flickr.com

A legenda 1716-ban kezdődik, amikor a francia Olivier Levasseur kalóznak állt. 1721-re már három hajóval és hétszázötven emberrel cirkált az Indiai-óceánon, amikor egy brit zászló alatt hajózó portugál gálya került a látókörükbe az akkor Bourbon-szigetnek nevezett La Réunion kikötőjében. Kétszázötven kalóz szállta meg a hajót, és miután végeztek annak legénységével, maguk is meglepődtek a zsákmány nagyságán. Egy korabeli történész úszó kincsesbányaként írta le a gályát, mely gyémántokkal, aranypénzekkel, arany- és ezüstrudakkal, valamint templomi szobrokkal, kelyhekkel volt tele. A beszámolók szerint a kalózok mindegyike fejenként negyvenkét gyémántot és ötezer aranyérmét kapott, a többit Levasseur magának tartotta meg. 

A kalózvezér a saját részét elrejtette. Amikor 1730-ban elfogták, és La Réunion szigeten kivégezték, valószínűleg tudta, hogy korábbi emberei közül többen is ott állnak a bitófa körüli tömegben. Egy, a nyakláncába rejtett kriptogramot dobott a nézők közé, miközben azt kiáltotta: „Azé a kincsem, aki ezt megfejti!”

De az írást, melyről a British Museum kétségkívül igazolta, hogy a 18. századból származik, azóta sem sikerült megfejteni. Összesen tizenhét sornyi, látszólag értelmetlen szimbólum látható rajta.

Hihetetlen vagy sem, Levasseur tanult ember volt: tudott ógörögül és latinul, ráadásul a szabadkőművességben is jártas volt. Két férfi, Reginald Cruise-Wilkins és a fia is életüket tették fel arra, hogy megfejtsék, és megtalálják a kincset. Az idősebb Cruise-Wilkins annyit árult csak el, hogy a rejtvény Herkules tizenkét próbatételére utal, illetve azt, hogy hosszú évek verejtékes munkája után úgy véli: a kincs Mahé sziget Bel Ombre nevű partszakaszán van elrejtve, ahol a türkizkék hullámok hatalmas szikláknak csapódnak. 

Mahé egy viszonylag kis sziget ötvenkilencezer lakossal, ahol mindenkinek van véleménye a dologról. Amint meghallották, hogy Cruise-Wilkins fia azért jött, hogy folytassa apja örökségét, jót mulattak. John számára azonban, aki mindössze tizennyolc éves volt, amikor édesapja meghalt, a keresés élete célja lett. A Bel Ombre térségben már negyven hektárt fésült át, és valóban bukkant kalózok nyomára, bár nem kincsek formájában: csontokat, pisztolyokat és kőbe vésett feliratokat talált, melyeket kalózok hagytak maguk után. Mint az alábbi videóból látni fogjuk, ilyen terepviszonyok között ekkora területet átfésülni tényleg megszállottságra vall.

Most úgy véli, egészen biztosan tudja, hogy melyik barlangban van a kincs: egy olyanban, ami kizárólag víz alól közelíthető meg. Az állami területek felásása azonban engedélyhez kötött, így Johnnak, aki 1988 óta keresgél a szigeten, 2009-ben fel kellett hagynia a kereséssel, mert a kormány kétszázötvenezer rúpiát kért azért, hogy engedélyezze a további kincskeresést. A törvény szerint egyébként a seychelles-szigeteki kormányt illeti a kincs fele, ha megtalálja. John azóta is gyűjti a pénzt a folytatásra. 

Levasseur kriptogramja: Ön megfejti?
Levasseur kriptogramja: Ön megfejti?Fotó: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=402090 / Wikipedia

Valamivel több mint ötmillió forintnyi rúpiáért megváltható tehát az engedély. Mi ez azért az ötvenmillió angol fontért cserébe, amivel a szerencsés megtaláló gazdagodhat? Ha tehát földi paradicsomba vágyik, a Seychelles-szigetek mindenképpen legyen a listáján, hátha gazdagabban jön haza, mint ahogy elment.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
zitary új galériát hozott létre
Agung vulkán
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.