» Távol

A horvát és a magyar tenger igazi arca – ide utazzon májusban!

| | Nem érkezett még hozzászólás
Nem rajong a tömegért? Akkor Önnek szól ünnepélyes bejelentésünk: megkezdődött a nyaralószezon! A horvát és a „magyar tenger” olcsóbb, élhetőbb, nyugodtabb, tavaszi arcát mutatjuk be. Tartson velünk!

Hogy július és augusztusban miért is jó a tenger- vagy a Balaton-parton süttetni a hasunkat, az talán nem is szorul különösebb magyarázatra. De egy kicsit (vagy egészen?) más élményt nyújtanak ezek a helyek az előszezonban. Habár kánikuláról szó nincs, ezer más, jó elfoglaltságot találhatunk akár a Balaton, akár a horvát tenger partján.

Tény, ami tény, főszezonon kívül olcsóbbak a szállások, szellősebbek a nyaralóhelyek, nem botlunk lépten-nyomon turistákba, nem kell mindenhol nagy sorokat kiállnunk, legyen szó a határátkelőről, autóutakról vagy a helyi nevezetességek meglátogatásáról.

Önnek találták ki a nyaralást előszezonban, ha

  • egyáltalán nem rajong a tömegért
  • jobban érzi magát tízen-huszon-, mint harminc-negyven fokban
  • az Ön számára nem egyenlő a nyaralás az egész napos
  • legszívesebben várost néz és/vagy természetet jár kikapcsolódásként
  • nem jelent problémát Önnek olykor esőkabátot húzni, és úgy felfedezni a környéket
  • szívesen spórolna egy kicsit a nyaraláson.

A turistákkal túltelített Dubrovnik ilyenkor élhetőbb

Dubrovnik jó messze van. Budapestről számolva minimum nyolcszáz kilométer, de akár kilencszázötven kilométeres is lehet az út az „adriai Nizzába”. Magyar utazóként könnyen lebeszélhetjük magunkat arról, hogy Horvátország délkeleti csücskébe utazzunk, hiszen körülbelül feleakkora távolságban találjuk az első horvát tengerparti nyaralóhelyeket. Pedig éppen előszezonban érdemes rászánni magunkat, mert a nyaranta hihetetlenül túltelített Dubrovnik főszezonban már-már élvezhetetlen, írtunk is a problémáról.

Dubrovnik látnivalóit nincs most lehetőségünk felsorolni, ezért most csak egy látványosságot emelünk ki. Pontosabban egy olyan látványosságot, amivel gyönyörűen ráláthatunk az összes többire: a város felvonóját.

A lanovkákhoz való vonzódásunk nem titok, Dubrovnikét pedig különösen a szívünkbe zártuk, hiszen a középkori erődítmény és a tenger által körülölelt város látványa madártávlatból (is) meseszép. Az 1969-ben épített régi kötélpálya megsemmisült a délszláv háború ideje alatt, ezért újat kellett építeni. Egy útra 2500, a retúrjegy 4500 forintnyi kuna körül alakul.

Még egy ok, hogy ne a főszezonban utazzon Horvátországba:

Április 1-től 5 százalékkal emelkedtek az autópályadíjak az egész országban. Főszezonban, július 1-től szeptember 30-ig 10 százalékos áremelés lép érvénybe. Egy érdekes lépésként pedig szeptember 30-a után újra visszaáll az 5 százalékkal megemelt tarifa. A főszezonban így a 411 kilométeres Zágráb-Split szakaszért 8400 forintnak megfelelő összeget kell majd fizetni.

Hőmérséklet Dubrovnikban cikkünk írásakor: 20-23 fok között.

Ha lehet, még szebb tavasszal: Plitvice

A Plitvicei-tavakat egyszer az életben látni kell! Különösen igaz ez ránk, magyarokra, hiszen ez a természeti csoda a letenyei határátkelőhelytől csupán kétszázötven kilométerre található. Az azúrkék tavakkal, zubogó vízesésekkel, szinte őserdőként burjánzó zöldekkel tarkított nemzeti park a világ legmesésebb helyeivel is felveheti a versenyt.

A giccses faliposzterre kívánkozó hely valójában egy tórendszer, amelyet két folyó, a Bijela rijeka és a Crna rijeka táplál. A legmagasabban fekvő tava hatszázharminchét méteren, míg a legalacsonyabb ötszázhárom méteren fekszik. A százharmincnégy méteres szintkülönbségnek és az áradó folyóvizeknek köszönhetően alakultak ki a gyönyörű vízesések, a kristálytiszta víz felett épített fapallókon sétálva pedig a szemünk előtt úsznak sebesen a pisztrángok.

Több útvonal közül is választhatunk, a leghosszabbat már reggel nyolckor el kell kezdeni, hogy az este nyolc órási zárásra végigérjünk rajta. Nem érdemes kihagyni a Štefanija szigetére való hajókázást, ahol meg is ebédelhetünk. Az előszezonban a belépő 110 kuna, azaz kb. 4600 forint (főszezonban 7500 forint), diákoknak 3300 forint, gyerekeknek 2300 forint körül alakul. A nemzeti park területén működő busz- és a már említett hajójáratért nem kell külön fizetnünk!

Hőmérséklet a Plitvicei-tavaknál cikkünk írásakor: 15-19 fok között.

Ezt még az előszezonban sem lehet kivédeni

Egy idén áprilisban életbe lépő rendelet értelmében már húsvétkor komolyabb dugók alakultak ki a magyar-horvát határon. Az új rendelet szerint "az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és össze kell vetni a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS), illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumokra vonatkozó adatbázisával (SLTD)". A cél természetesen mindannyiunk biztonsága, de számíthatunk rá, hogy az alaposabb ellenőrzéseknek köszönhetően feltorlódik a kocsisor a határon. A rendelet egyébként a magyar-horvát és a horvát-szlovén határt érinti. 

Szimplán csak irány a tenger!

A letenyei határátkelőtől a leggyorsabban elérhető horvát tengerpart Rijeka (az egykori Fiume), a határtól csak mintegy 270 kilométert kell idáig utaznunk. Ugyancsak ebben a magasságban található Opatija (az egykori Abbázia), amit már ajánlottunk is családbarát üdülőhelyként. Kicsivel messzebb találjuk a magyar turisták által kedvelt kis mesehely, Krk szigetét, de akár 500 kilométert is érdemes utaznunk a határtól, Trogirig. IV. Béla királyunk idáig menekült egykor a tatárok elől – mi a dolgos hétköznapjainkból szökhetünk el ide. Trogirról pedig mindent elmeséltünk ebben a cikkünkben.

Ezt minden városi gyereknek ki kell próbálnia! Kertészkedés Zánkán

Ha a horvát tenger helyett a magyar mellett döntenénk, három helyet is ajánlunk májusra. Az egykori úttörővárosban, Zánkán egy remek kis ökocentrum működik Gyógynövény-völgy néven. Az oktató- és látogatóközpontban természetes környezetben próbálhatják ki kicsik is nagyok a növénygondozást, -szaporítást, gyógynövénygyűjtést, a leszedett növények feldolgozását. Egyetlen kirándulással talán egy életre megszerettethetjük a kicsikkel a földdel és a növényekkel való foglalatoskodást.

A felnőtt belépő 1300 forintba kerül, a diák- és nyugdíjas jegy 1000 forint, a négyfős családi belépő 3800 forint. A Gyógynövény-völgyben már megindult a főszezon, minden nap 9-től 18 óráig tartanak nyitva.

Gyönyörködjünk a vitorlabontásban Füreden

Balatonfüredre pikk-pakk le lehet érni Budapestről, a több mint nyolcvan éve minden esztendőben megrendezett vitorlabontó ünnepségre pedig még annak is érdemes ellátogatnia, aki maga nem „vízi ember". A kirajzó vitorlások ünnepe és az azt követő vitorlásverseny összekovácsolja az egész balatoni vitorlástársadalmat. Füreden megannyi hangulatos ki- és beülős hely, a vitorlás klub vagy egyszerűen csak a Tagore-sétány vár minket.

Idén május 13. szombatra esik a vitorlásünnep. Tizenegy órakor kezdődik a vitorlabontás, majd a „Balaton megkoszorúzása". Tizenkét órakor állnak ki rajtra a vitorlásverseny hajói.

Mi az a Bortriatlon? Badacsonyban megtudhatjuk!

És ha már Balaton, nem maradhat ki ajánlónkból egy boros program sem. Ezúttal főszerepben a Szürkebarát, a Kéknyelű és a Rizling: három hónap három hétvégéjén három bortúra, ez a Bortriatlon. A szépséges Badacsonyban a borászok ugyanis úgy döntöttek, hogy rivalizálás helyett összefognak, és minden alkalommal kiemelnek egy fajtát. A Bortriatlon első állomása a Szürkebarát-túra, amely május második hétvégéjére, 13-14-re esik. Ha lemaradnánk a Szürkebarát-túráról, júniusban és októberben is pótolhatunk: a Kéknyelű Virágzás Ünnepe június 10-11-én, harmadik állomásként a Rizling Vakáción október 14-15-én lehet a legbódítóbb triatlonon részt venni. De az biztos, hogy a borfogyasztás nem verseny!

Kolléganőnk két keréken is bejárta Badacsonyt. Útikalauzunkat itt olvashatja.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
20 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.