Felújítják és kibővítik a bécsi Freud múzeumot

Felújítják és kibővítik a bécsi Freud múzeumot

Felújítják és kibővítik 2020-ig a bécsi Sigmund Freud Múzeumot, a pszichoanalizis atyjának egykori otthonát és rendelőjét – írja az MTI.

„Régi adósságunk ez Sigmund Freuddal szemben" – fogalmazott az osztrák főváros kulturális tanácsnoka. A város több mint másfél millió euróval támogatja az összesen négymillió eurós (1,25 milliárd forintos) projektet.

A Berggasse 19. szám alatti múzeum látogatói területét több mint négyszáz négyzetméterre bővítik. A tervek szerint az eredeti állapot alapján restaurálják a homlokzatot, a földszinten pedig kávézót alakítanak ki. Ruhatárat és egészségügyi szobát hoznak létre, a magasföldszinten lévő, nyilvánosság elől eddig elzárt rendelőben pedig állandó kiállítást rendeznek be a múzeumot működtető Sigmund Freud Magánalapítvány értékes kortárs és konceptuális művészeti gyűjteményének darabjaiból.

Ez az első alkalom, hogy átalakítják az épületet. A nagyívű munkálatok célja a jobb kihasználtság és bejárhatóság, de szem előtt tartják a hitelességet: még a belső udvart is a 19. századi bécsi udvarok stílusának megfelelően újítják fel. Az építkezésnek ehhez az első lépéséhez a szövetségi kancellári hivatal több mint nyolcszázezer euróval járul hozzá, a második, hasonló mértékű támogatást a gazdasági minisztérium nyújtja a könyvtár kibővítéséhez. A Freud-alapítvány közel másfél millió eurót fektet a felújításba.

 

Itt élt Sigmund Freud: emléktábla a ház falán BécsbenFotó: Douglas Sprott / Flickr.com

A Freud-ház kibővítése ígéretes turisztikai befektetés is. A pszichoanalizis atyjának egykori otthona és rendelője mágnesként vonzza a látogatókat, de a helyszűke miatt becslések szerint évente ezrektől kell megtagadni a belépés lehetőségét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek