Szamártejes falusi romantika a szerelem szigetén

Falusi romantika, hangulatos valódi tavernák, apró falusi templomok, hagyományőrzés szamártejjel - ezek várják, ha a resortokat hátrahagyva utazza be Ciprust.

 

Cipruson évtizedekkel ezelőtt, a nyugat-európai tömegturizmus megérkezésével a nagy, medencés, tengerparti resortszállodák lettek a legjellemzőbbek. Minden tengerparti városban hosszan uralják a partszakaszokat. A környékükön éttermek, kisboltok, szórakozóhelyek sorakoznak. Ha valaki nem akarja elhagyni a szállodája pár száz méteres körzetét, heteken keresztül pihenhet anélkül, hogy kénytelen lenne találkozni a valódi ciprusi életformával; azzal, ahogy a helyiek élnek.

A ciprusi hegyek közt egészen kicsi falvakat találunk, néhány száz lakossalFotó: Glen Bowman / Flickr.com

Mégis egyre többen látogatnak úgy a szigetre, hogy pont az igazi, régi arcát keresik. Ők - legalább pár napra, vagy akár egy egész nyaralás erejéig is – kis falusi szálláshelyekre cserélik a resortok szolgáltatásait. Mi is kipróbáltunk pár ilyen programot. Javasoljuk mindenkinek, ha a tengerpartoknál többre kíváncsi Ciprusból.

Falusi romantika

Kalavasos egy idilli kis falu Larnaka és Limaszol között, az autópályától csak pár percre. A főterét gyönyörűen felújították, ahogy a környező utcácskák házait is. Ezekben a házakban sok olyan apartman van, amit nemrég még helyiek laktak, de most a falusi turizmus kedvéért átalakították, és vendégeket fogadnak bennük. Ezzek mindenki jól jár, hiszen a faluba is visszatér az élet, a turisták extra jövedelemforrást jelentenek az itt élőknek. A látogatók pedig sokkal autentikusabb élményre tehetnek itt szert, mint a resorthotelekben. Persze nem összehasonlítható a két szolgáltatás. Itt például nincs gyeremekfelügyelet, medence, spa. Ezért mi is azt javasoljuk, hogy a két élményt vegyítsék a tartózkodásuk alatt. A vidék felfedezése közben vegyék igénybe a helyes kis falusi szálláshelyeket, a tengerparti láblógatáshoz pedig egy jól felszerelt hotelt.

Szamártejes biokozmetikumok

Több tucat szamár otthona a Golden Donkey Farm. Az autópályáról lehajtva még kb. negyed órát kell kanyarognunk, hogy a hangulatos dombos tájban elérkezzünk a szamárfarmra, amit közel sem egy egyszerű állatsimogatóként kell elképzelni. Minden olyan folyamatot megnézhetünk itt, amit korábban a szamarak segítségével végeztek Cipruson. De van itt egy miniskanzen, ahol a ciprusi hagyományos népviseleteket nézhetjük meg viaszbábúkon, egy pince, ahol a borkészítés hagyományos eszközeit állították ki, egy taverna hagyományos falusi ciprusi fogásokkal, és egy kisbolt is, ahol helyben gyártott olivaolajat és szamártejes kozmetikumokat vásárolhatunk.

#goldendonkeysfarm #ciprus #donkey #szamár #instatravel #travelgram

Travelo.hu (@travelo.hu) által megosztott bejegyzés,

A kertben található Ciprus egyik legöregebb olajfája. Pár méterre tőle pedig egy régi olajprés. Ma már nem használják, de régen ilyenekben préselték az olivaolajat. Egy szamarat fogtak be, hogy körbe-körbe járva egy nagy követ görgessen a betakarított terményen végig, amitől az megroppant, és elkezdte kiengedni a benne lévő olajat.

A bátrabbak kipróbálhatják azt is a Golden Donkey Farmon, hogy milyen szamárháton lovagolni! Annyit elárulhatunk, hogy nem túl engedelmes állatok, így könnyű dolga nem lesz annak, aki bevállalja a szamaragolást.

Halloumi és kemencében sült kenyér

Igazi ciprusi különlegességként tálalják fel a halloumi sajtot minden étteremben. De ha ellátogat például a Nata nevű falucskába, azt is megnézheti, hogy hogyan készül ez a sajt az eredeti falusi módszer szerint. És még a hagyományos ciprusi kenyér készítését is megtanulhatja. Persze ahhoz kell egy kemence otthon is, hogy tökéletesen utánozni tudja a lépéseket, így nem biztos, hogy végül valós hasznát veszi a tudásnak. Élménynek viszont kitűnő, főleg gyerekekkel, akiknek újdonságot jelent az elsőtől az utolsó lépésig megnézni, hogy hogyan is készül az étel, amit később az asztalra tesznek.

Nata falucskáját azért ajánljuk különösen, mert egy egészen egyedi szépségű, aprócska ortodox templomot is találni itt. Ha szerencséje van, épp ott jár a gondnok, és megengedi, hogy körülnézzen a templomban és megcsodálja a több száz éves freskókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek