Élje át a posztszovjet életérzést Minszkben!

Ha azt kérnénk önöktől, hogy sorolják fel az első három dolgot, ami eszükbe jut Fehéroroszországról, mit felelnének? Vodka, krumpli, traktorok? Ennél azonban sokkal többet rejt magában az ország és Minszk, a főváros is, ahol sztálinista épületek, széles sugárutak és makulátlan tisztaság fogadja az embert. Haladóknak szóló hosszú hétvégés sorozatunkban Oslo, Poznań és Varasd után most Minszkről mesélünk.

Ha rövidebb-hosszabb kiruccanásokon törik a fejüket, Szentpéterváron, Oslóban, Rigában vagy Varasdon biztosan nem fognak unatkozni. De most egy még egzotikusabbnak számító, kevésbé ismert nagyvárost szemeltünk ki.

Minszket sokkal kevesebben ismerik, mint gondolnánk, pedig rengeteg látnivaló van itt is. A sztálinista épületek, a furcsa geometriai formát öltő könyvtár és az afgán háborús emlékmű csak néhány a sok közül. Egy hosszú hétvége elég lehet Minszk felfedezésére, de a város közelében található világörökségi látnivalókkal együtt egy hetet is eltölthetünk itt, és még csak nem is kell olyan mélyen a pénztárcánkba nyúlni.

Történelmi gyorstalpaló, hogy jobban értsük a várost

A Belarusz Köztársaság – közismertebb nevén Fehéroroszország – Európa egyik legelszigeteltebb és legkevésbé ismert országa. Az ország történelmét átfésülve rendre harcokba vagy katasztrófákba ütközünk. Az évszázadok során a lengyelek, Napóleon, és a németek is porig rombolták az országot. Majd a második világháború után a Szovjetunió részeként építették újra.

A Függetlenség tér üvegufói különleges bájjal uralják a teret
Galéria: Minszk: a posztszovjet kalandok fellegvára
(Fotó: Karsai Roni / Travelo)

De a beloruszok sínylették meg leginkább a csernobili katasztrófát is, mivel a radioaktív por közel hatvan százaléka az ország területére hullott le. Sokan Európa utolsó diktatúrájaként tartják számon Fehéroroszországot, és megítélésében az sem segít, hogy ez az egyetlen európai ország, ahol még alkalmazzák a halálbüntetést.

Bár a történelem nem volt kegyes az országhoz, Belarusz és Minszk is virágzik: egyre több hangulatos hely nyílik, makulátlan tisztaság uralkodik az utcákon és a helyiek végtelenül vendégszerető és barátságos emberek. Kedvcsinálónak nézzék meg az alábbi timelapse videót:


Megnézném én is, de hogy jutok oda?

Nem árulunk zsákbamacskát: a legnagyobb fejtörést az okozhatja, hogy hogyan jussunk el Minszkbe. Ha a gyorsaságra teszik le a voksukat, válasszák a Belavia közvetlen járatát, amely heti járom járatot üzemeltet Budapest és Minszk között. Az árak elég borsosak tudnak lenni, de átlagosan hatvanezer forint körül megúszhatják, ha előre terveznek. Ha pedig inkább az olcsó ár számít, akkor elbuszozhatnak Vilniusba a Lux Express-szel, majd vonattal tovább Minszkbe. Ez közel egy egész napos út, de 30-35 ezer forintból kijön. Amennyiben moszkvai átszállással utaznak Minszkbe – például Aeroflottal –, orosz tranzit vízum szükséges!

Vízumkérdés
Egy vízum beszerzése a posztszovjet térség országaiba sosem könnyű feladat. A fehérorosz vízumot a Belarusz Köztársaság budapesti nagykövetségén igényelhetik. A részleteket és a formanyomtatványt megtalálják itt. A legfeljebb 90 napig érvényes turistavízum ára 60 euró (kb. 18 ezer forint). Kell hozzá egy utasbiztosítás, amit érdemes helyi, fehérorosz céggel megkötni, mert olcsóbb.


A Függetlenségi sugárút szépségei

Az ország és egyben a Független Államok Közösségének székhelyét a második világháború után gyakorlatilag teljesen újjáépítették sztálinista stílusban. Így az utcákat járva valóban az időutazás érzése járja át az embert. Ha megérkeztünk, érdemes venni egy térképet, amin a helyi látványosságokat is jelölik. A Központi Könyvesboltban például nagy választékot találnak ebből.

Esernyős kislány a vasútállomástól pár percre lévő parkban
Galéria: Minszk: a posztszovjet kalandok fellegvára
(Fotó: Karsai Roni / Travelo)

A város főbb látnivalóit a Függetlenségi sugárút (Проспект Незавизимости) mellett találjuk, amelyek egy hosszú, de kellemes sétával végigjárhatók. Kiindulópontnak megfelel a központi vasútállomás üvegpalotája is. Sétáljunk át a városkapukat jelképező két torony között, amelyeken az ország legnagyobb órája és a régi címer látható.

Pár perc után egy kis parkhoz érünk, ahol érdemes felkutatni az esernyős kislány és a padon ülő hölgy szobrát. A város egyébként telis-tele van szobrokkal, amelyek a legmeglepőbb helyeken bukkannak fel, és mindig feldobják az utcaképet.

Fontos tudnivalók röviden


Pénznem: belorusz rubel

Hivatalos nyelvek: belorusz, orosz (főleg a fiataloknál próbálkozzunk angollal, egyébként jó eséllyel marad a kézzel-lábbal mutogatás)

Csapvíz: nem iható!


A park után balra tartva pár perces sétával kilyukadunk a nagyon szovjet Függetlenség térre (Площадь Незавизимости), amely a város adminisztrációs főtere, és amit ufószerű üvegborzalmak borítanak. Előnyben vannak, akik tudják értékelni ezeket a művészi alkotásokat. Az üvegufók egyébként egy háromemeletes földalatti bevásárlóközpontot rejtenek. A teret főleg a hatalmas kormányépület látványa uralja, mellette találják a kirívó Vörös templomot, ezen felül pedig van itt hotel, egyetemi épület, és a minszki metró adminisztrációs épületét is itt találjuk.

A II. világháborús hősök emlékére kihelyezett tank az Október tértől pár percre található.
Galéria: Minszk: a posztszovjet kalandok fellegvára
(Fotó: Karsai Roni / Travelo)

Innen érdemes a Függetlenségi sugárút mentén tovább haladni. Nézzék meg a KGB sárga épületét, és pillantsanak át a túloldalra Feliksz Dzserzsinkij bizalomgerjesztő szobrára, aki a KGB-t megelőző szervezet alapítója volt. Ezután szívják magukba a GUM, az Állami Áruház hangulatát, aztán sétáljanak tovább az Október térre (Октябрьская площадь), amelyet a Köztársasági palota fantasztikusan ódon, szürke épülete ural. Az épületben szoktak konferenciákat is tartani, de van benne fodrászszalon és kávézó is. A térrel szemben lévő park oldalán mindenképp nézzék meg a második világháborús hősök emlékére kihelyezett tankot.

A sugárúton tovább haladva sétáljanak el a Janka Kupala park és a cirkusz kör alakú épülete mellett – ahol hétvégén mindig óriási a zsibongás –, majd a Szviszlocs folyón átbaktatva balra tartva keressék a Kommuniszticseszkaja utca (ул. Коммунистическая) 4-es számú házát. Nem más, mint Lee Harvey Oswald lakott itt a 60-as évek elején, mielőtt visszatért volna Amerikába, hogy elkövesse a Kennedy elleni merényletet.

A Győzelem tér obeliszkje már távolról látható. Az obeliszk tövében látható faragásokat többek közt Zair Azgur készítette
Galéria: Minszk: a posztszovjet kalandok fellegvára
(Fotó: Karsai Roni / Travelo)

Sétánkat a szovjet hadsereg és a fehérorosz partizánok emlékére emelt Győzelem téren (Площадь Победы) zárhatjuk, amely a 38 méteres obeliszkjével meghatározó pontja a környéknek.

Az óváros környékén

Egy másik városnéző sétára a Nyemiga (Немига) metrómegálló környékét ajánljuk, ami egyébként pár perc sétával elérhető az Október térről. Nyemiga napos időben csodás látványt nyújt, sok fiatal bóklászik errefelé, és a fesztiválok zömét is itt szokták tartani. Ideális helyszín tavaszi piknikre, nyáron azonban érdemes evezőt ragadni, és romantikázni egyet a folyón.

Szép időben pihenjenek meg egy vízibiciklin, mint a képen látható tisztek
Galéria: Minszk: a posztszovjet kalandok fellegvára
(Fotó: Karsai Roni / Travelo)

Az egyik metrókijáratnál található egy emlékmű is: 1999. májusában 53 diák halt meg itt, akiket agyontaposott a tömeg, amely egy hirtelen támadt, hatalmas vihar elől menekült be az aluljáróba.

Innen könnyedén megközelíthető az óváros, amit szintén – autentikusan – újjáépítettek, az épületeibe sok étterem és kocsma költözött. Az óvárosból már látható a Könnyek szigete, amelyen az afgán háborús hősöknek emeltek emlékművet. A szovjet csapatok Brezsnev döntése nyomán 1979-ben vonultak be Afganisztánba, majd 1989-ben hazarendelték a csapatokat Gorbacsovnak köszönhetően, de sajnos a véres harcokban szinte az összes katona – köztük sok belorusz – életét vesztette.

Minszk nem szenved hiányt parkokban sem: ha zöldre vágynak, keressenek egyet a sok közül: ajánljuk például a Gorkij parkot, ahol még egy óriáskerék is található.

Metró kisokos
Két metróvonal szeli keresztbe a várost, amelyek az Október térnél keresztezik egymást. A megállóknál az orosz és a belorusz neveket is kiírják. Ez elsőre elrettentően hathat, de aggodalomra semmi ok! Könnyen kiismerhetik magukat, ha megszokják a tényt, hogy a kétnyelvűség jegyében felváltva használják a megállók neveit. Tartsák nyitva a szemüket!


Egyéb ínyencségek posztszovjet épületrajongóknak

Ha a különleges formájú épületek meglágyítják szívüket, akkor a minszki könyvtár épületétől biztos elalélnak majd. Az épület rombikuboktaéder avagy gyémánt alakú, és éjszaka kéken világít. A kéken izzó gyémántot a kék metró utolsó előtti, Uschod (Усход) nevű megállójánál találják.

A Belexpo Kiállítási Központ épülete olyan csúnya, hogy már szép. De döntsék el önök!
Galéria: Minszk: a posztszovjet kalandok fellegvára
(Fotó: Karsai Roni / Travelo)

Az elnöki iroda a Függetlenségi Palota épületében található. A grandiózus épületnél időzzünk el kicsit. Itt fogadják a külföldi delegációkat, és 2014. augusztus 26-án itt találkozott az ukrán, az orosz, a fehérorosz és a kazah elnök, valamint az EU képviselői az ukrán válság kapcsán.

Ha már eljutnak ide, ki ne hagyják a Belexpo Kiállítási Központot, amelyet joggal tartanak számon a világ legrondább szovjet épületei között.

Múzeummustra kedvtelésből és esős napokra

Minszk azzal büszkélkedhet, hogy itt nyitották meg az első, II. világháborús múzeumot. A Nagy Honvédő háború múzeuma nemrég költözött új épületbe – amelyet egy obeliszkes emlékmű tesz teljessé –, ami külön is megér egy misét. A látogatást egybeköthetik a Függetlenségi Palota felkeresésével.

Mintha betekintést nyernénk egy fontos megbeszélés kulisszái mögé
Galéria: Minszk: a posztszovjet kalandok fellegvára
(Fotó: Karsai Roni / Travelo)

Igazi gyöngyszem a szovjet szobrokat felvonultató Zair Azgur Múzeum (cím: ул. Азгура, 8) amely a Győzelem tér közelében található és tele van szoborremekkel. A szobrász hajdani műtermében sétálhatunk egyet, aki munkássága során katonákat, partizánokat, helyi költőket és híres politikai személyiségeket formázott meg. Sztálin, Lenin, Marx, de még Mao Ce Tung is helyet kap a polcokon.

A Modern Belorusz Államiság Múzeuma egyedülálló a maga nemében. A rövid, de nagyon tartalmas tárlat megtekintése során megismerkedhetünk az ország modern történetével, a vasmarokkal irányító elnök, Lukasenkó hatásával, és megtekinthetjük a külföldi államfők ajándékait is. Ha azonban kortárs múzeumra vágynak, látogassanak el az Ў galériába, ahol van egy kávézó is.

Városon kívül

Ha belefér az idejükbe, látogassanak el iránytaxiba vagy taxiba pattanva a főváros közelében található, UNESCO Világörökségi épületekhez. Ezek közé tartozik a mir-i várkastély 16. századi erődje, a gyönyörű, vizesárokkal körbevett Nyasvizsi várkastély, és a dudutki-i skanzen, ahol a fehérorosz népművészettel ismerkedhetnek meg.

Együnk, igyunk valamit

A helyi sörökről vegyes véleményünk alakult ki, de az Alivaria söreiben nem fognak csalódni. A kávézók széles sorában a My Little English Granny nevű helyet érdemes kipróbálni, amely iszogatásra és evésre egyaránt alkalmas, ráadásul úgy érezhetjük magunkat, mintha Miss Marple nappalijában vendégeskednénk. Helyi ételek tesztelésére a Кухмистр éttermét ajánljuk, amit a látnivalók közt említett tanktól pár méterre találnak.

A belorusz nemzeti étel a dranyiki. Hasonló a tócsnihoz, általában sült hagymával és tejföllel tálalják
Galéria: Minszk: a posztszovjet kalandok fellegvára
(Fotó: Karsai Roni / Travelo)

Ha alacsonyabb költségvetésből gazdálkodnak, akkor sem fognak éhen maradni: a boltokban kiváló helyi és orosz termékek kaphatók, a kenyértől kezdve az algasalátán és az orosz túrórudin (сырок) át a fehérorosz sajtokig. Kísérletezzenek!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek