Orloj nélkül marad Prága

Orloj nélkül marad Prága

Prágában a héten megkezdődött az Óvárosi városháza tornyának felújítása. A mintegy másfél évre tervezett munkálatok során néhány hónapra eltűnik a híres csillagászati óra, az Orloj is, amely a cseh főváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványossága – írja az MTI.

Petr Skála órásmester az Orlojt vizsgáljaFotó: Martin Divisek / MTI / EPA

A rekonstrukció első szakasza az Orlojt nem érinti. Azokban a hónapokban, amikor a csillagászati órát fogják javítani, a tervek szerint az Orlojt eltakaró állványon videóvetítésekkel próbálják meg visszaadni a varázslatos hangulatot.

Az Óvárosi városháza tornyát legutóbb a múlt század nyolcvanas éveiben újították fel. A tornyot, amely Prága egyik leglátogatottabb műemléke, évente mintegy hétszázezer ember keresi fel. A torony felső karzatáról gyönyörű kilátás nyílik az egész városra, különösen a történelmi központra. A mostani felújítás költségeit negyvenhat millió koronára (ötszázhuszonkilenc millió forint) tervezték.

A híres csillagászati óra javítását 2018 első felére tervezik. Szakértők szerint azonban számolni kell azzal, hogy a javítások elhúzódhatnak. Petr Skála, az Orloj jelenlegi órásmestere és kezelője szerint a megnyitás legutolsó lehetséges napja már előre adva van, ez Csehszlovákia megalakulásának századik évfordulója: 2018. október 28.

Látogatók az elkerített Óvárosi városháza előttFotó: Petr David Josek / MTI

A prágai Óvárosi városházát 1338-ban alapították, és több összevont épületből áll. A neogótikus szárnyat a 2. világháborúban bombatalálat érte, ezért le kellett bontani. Az épületegyüttes kiegészítésére az utóbbi évtizedekben több pályázatot is kiírtak, de eddig egyik sem volt sikeres, illetve egyetlen elképzelést sem valósították meg. Jelenleg ezen a területen park van.

Az óvárosi városháza tornyának külső falán elhelyezett csillagászati óra, az Orloj első változata 1410-ben készült, de szerkezetét azóta többször is tökéletesítették az évszázadok során. A pontos idő mellett a napokat, hónapokat, a Hold és a Nap fázisait is mutatja a 15. század elején Kadani Mikulás órásmester és Jan Sindel csillagász által készített szerkezet. A csontvázak és homokóra természetesen az idő múlására emlékeztetik a szemlélőt. Az órát később Hanus mester tökéletesítette, akit a városi tanácsnokok a legenda szerint megvakíttattak, hogy másnak ne tudjon hasonlót készíteni. Az alkotó bosszúból kezét az óra finom szerkezetébe tette, melyet aztán száz éven át senki sem tudott megjavítani.

Az óramű háromnegyede ma is eredeti, csupán kisebb részét cserélték ki százötven évvel ezelőtt korszerűbb darabokra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek