» Távol

Látványos körmenetekkel ünnepli a Nagyhetet Spanyolország

| | Nem érkezett még hozzászólás
Virágvasárnapkor megkezdődött a Semana Santa, azaz a Nagyhét, ami a hívők számára a vezeklés ideje. Nagyjából százhúsz városban járják az utcákat csuklyás vezeklők, sok esetben mezítláb, éjszaka. A többezres nézőtömeg pedig elsősorban a díszes fatrónuson körbehordozott Jézusra vagy Máriára kíváncsi.

Spanyolországban a húsvét előtti vasárnapon veszi kezdetét a Semana Santa, azaz a Nagyhét, melyen az inkvizíció idejéből származó hagyomány szerint templomi gyülekezetek, vallásos egyesületek naponta szerveznek körmeneteket. Az MTI képein négy város ünnepi felvonulásait láthatjuk. Kattintson a képekre, galéria nyílik!

Az erősen katolikus országban számtalan testvériség létezik. A Nagyhéten a felvonulók vezeklőruhát, nazareno-t viselnek, mely a tunika mellett az arcot teljesen takaró és csúcsban végződő csuklyából áll. Ezt esetenként köpeny is kiegészíti. A vezeklők kezükben gyertyát, fáklyát vagy durván faragott fakeresztet visznek. Sok esetben mezítláb járják körbe a várost, sőt olyan is előfordul, hogy fémbilincseket tesznek bokájukra, és azokat lánccal kötik össze, így csoszognak.

A körmenetben mindig főszerepet kap egy körbehordozott szent tárgy vagy szobor, mely többnyire Krisztust vagy Máriát ábrázolja. A legismertebb és legszebbnek tartott körmenet Sevillában van, ahol ilyenkor már szép, meleg az idő. A város lakói a legelegánsabban öltözöttnek tartják magukat egész Spanyolországban, és az asszonyok ilyenkor különösen kitesznek magukért: hagyományos fekete csipkeruhát viselnek, szintén fekete csipkéből készült fejfedővel. A városokban a tömeg kordont képez a felvonulók mellett, sok helyen még székeket is állítanak fel az érdeklődőknek.

A Semana Santa megrázó és felkavaró eseményei különlegességük révén nagy érdeklődést váltanak ki, de ilyenkor már érződik, hogy közeleg a húsvét utáni másik több napos nagy ünnep, a Feria, ahol a túláradó vidámság és az életöröm kap majd főszerepet.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
21 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.