Ékszermúzeum nyílik Indiában

Ékszermúzeum nyílik Indiában.

India ékszerfővárosa, Dzsaipur múzeummal emlékezik meg India drágakőben és ékszerekben gazdag történelméről – írja a New York Times. A hétszáz négyzetméteresre tervezett állandó létesítményt 2017 áprilisában nyitják meg.

A készülő múzeum néhány tárlója
Galéria: Amrapali ékszermúzeum
(Fotó: Amrapali Jewels / Facebook)

India egyik legnagyobb ékszerháza, az Amrapali két alapítója döntött úgy, hogy múzeumot létesít cégük székhelye mellett. A két férfi még az 1980-as években diplomás történészként kezdte járni Indiát, és lenyűgözte őket országuk gazdag díszítőművészete. Az elkövetkező harmincöt évben mintegy háromezer ékszerrel gazdagodott gyűjteményük: az ötszáz éves falusi ékszerektől az 1960-as években készült ezüst, arany és üveg karkötőkig számos szép darab van a birtokukban.

Valentin-napra készült kortárs ékszerek - Galériánkért kattintson a képre!
Galéria: Amrapali ékszermúzeum
(Fotó: Amrapali Jewels / Facebook)

A múzeumban ezek a tárgyak is láthatóak lesznek, de eltökélt szándékuk, hogy India aranyműves hagyományainak is emléket állítsanak. A látogatók olyan különleges darabokat láthatnak majd, mint a maharadzsák turbánját díszítő, rubinnal és borostyánnal kivert brossok, kézzel készített 19. századi fülbevalók és arannyal átszőtt szárik.

A múzeum másik nem titkolt célja a megőrzés: Indiában ugyanis az a szokás, hogy a divat változásával beolvasztják a régebbi darabokat, hogy újakat készítsenek az így visszanyert anyagból.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek