Izland megadóztatja a turistákat

Izland megadóztatja a turistákat.

Nincs még olyan régen, hogy Izland titkos ásznak számított a turisták körében, a szigetország máris ott tart, hogy adókkal szeretné kordában tartani a látogatók tömegét – írja a Mentalfloss. 

Izland egyik legszebb látványossága, a Gulfoss-vízesésFotó: bocifiú / Indafotó

Az izlandi turisztikai hivatal szerint 2000 és 2014 között megháromszorozódott a hozzájuk érkező turisták száma, ráadásul az utóbbi két évben erre reklámkampányok is ráerősítettek. Több szolgáltató is kínált például olyan csomagokat, melyben helyi családoknál szállásolták el azokat, akik hajlandóak voltak két átszállás között itt hosszabb ideig megpihenni a szigeten, a Lonely Planet pedig 2016-ban a világ tíz legjobb régiója közé választotta Izlandot. A turisták száma olyan jelentősen nőtt az utóbbi időben, hogy nemrégiben bejelentették egy falu építését az egyik különösen sokat látogatott gejzír mellé.

Arra számíthatunk azonban, hogy a jövőben még jobban megdrágul majd az izlandi kiruccanás, mivel a kormány eltökélte, hogy a sziget természeti kincseit bármi áron megóvja. A tervek szerint a buszos körutak szervezőit és más helyi utazásszervezőket adóztatnának meg jelentősen. Emellett szeretnék megemelni a már meglévő idegenforgalmi adót is, melyet a szállodai éjszakák után fizetnek a vendégek.

Izland sosem tartozott az olcsó célállomások közé. Repülőjegyet ki lehet fogni olcsón, a szállások viszont körülbelül harminc százalékkal drágábbak, a szeszesitalok pedig kétszer annyiba kerülnek, mint az EU országokban átlagosan. Ha talpraesettek vagyunk viszont, túrázhatunk itt szezonon kívül is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek