» Távol

Aki még nem volt télen Cipruson, az még nem is látta az igazi Ciprust

| | Nem érkezett még hozzászólás
Ezt nem mi mondjuk, hanem a ciprusiak, de teljesen egyetértünk. Mert csodás dolog az átbulizott nyáréjszakák után, a perzselő hőségben a tengerben úszni, de Ciprus eredeti arcát nyáron a tömegturizmus eltakarja. Télen könnyebb meglátni azt, és még jó pár olyan dolgot is megnézhetünk ilyenkor, amire nyáron esélyünk sem lenne.

Zöldellő sziget

Ha járt már nyáron Cipruson, egészen biztos, hogy nem a zöld szín jut eszébe a szigetről! Pedig a téli esőzéseknek köszönhetően mindenhol előbújnak a növények, hogy aztán áprilisban, az állandó hőség hatására újra kiszáradjanak. Nem csoda, hogy a ciprusiak így fogalmaznak az időjárással kapcsolatban: szép az idő, ha süt a nap, és jó az idő, ha esik az eső.

No persze attól egyáltalán nem kell tartanunk, hogy egy téli kirándulást elmos az eső. Ilyenkor is dominál a napsütéses idő, jobbára kellemes hőmérséklettel. Városnézéshez, antik romok felfedezéséhez és kirándulásokhoz is tökéletes ilyenkor az időjárás, főleg nekünk, akik a hideg Közép-Európából érkeznek a Földközi-tengerre.

Flamingók

Az első tipikusan téli látványosságot rögtön érkezés után útba is ejthetjük. Larnakától nyugatra, a reptértől nem messze található ugyanis az a négy tó, amelyben flamingók telelnek. Ha pedig érkezéskor nem csíptünk el ideális fényeket a fotózáshoz, indulás előtt is adhatunk egy esélyt annak, hogy ezeket a csodás, hihetetlenül rózsaszín vándormadarakat lefotózzuk! Idén különösen sok madár érkezett a larnakai tavakhoz.

Februárban még biztosan találkozhat velük, de márciusban már elrepülnek a nyári élőhelyükre. Ha ennél később utazik, az Akrotiri-tónál érdemes körülnéznie, ugyanis az ­– a larnakai tavakkal ellentétben – nem szárad ki teljesen nyárra, így előfordul, hogy néhány madár ott tölti a nyarat is. De az igazán lenyűgöző látványért télen kell Ciprusra látogatnunk, amikor sok ezer flamingó telel itt át.

Tradicionális falusi hangulat

A falusi turizmus persze nyáron is jó ötlet, de annál autentikusabb élményt nehéz lenne mondani, mint azt, ahogyan télen egyedüli külföldiként töltünk pár napot egy ciprusi faluban. A tengerparti nyüzsgő éjszakai élet helyett itt a helyi tavernában üldögélhetünk a helyiek között. Egy kályhában ropog a tűz, frissen készülőmezék illata keveredik a masszív cigifüsttel. (Cipruson nincs tiltva a dohányzás a zárt helyeken sem.) A helyiek pedig kártyáznak, vacsoráznak, iszogatják a ciprusi törkölypálinkát, a zivaniát, küldenek belőle egy kört a szimpatikus külföldi vendégeknek, és örömmel fogadják, ha a turisták viszonozzák a meghívást. Aztán hirtelen, mielőtt elindulna haza, táncra is perdül az egyikük, a háttérben szomorkás görög zene szól, és sejthető, hogy ez így megy minden este... addig legalábbis, míg a turistaszezon el nem indul, mert akkor a taverna a külföldi vendégekkel lesz tele, a helyi arcok pedig beszorulnak az egyik sarokba pár hónapra. Biztos nem bánják, de észrevenni nehezebb őket!

Síelés a Troodoson

A legmeglepőbbet utoljára hagytuk. Bár a síelés valószínűleg a legutolsó tevékenység, ami eszébe jut az embernek, ha Ciprusra gondol, a Troodos-hegységben télen akár síelni is lehet. Három sípálya várja fent a vendégeket, egy a kezdőket, kettő a haladókat. Mind a három pályát istenekről nevezték el, és állítólag a Zeusz-pálya igényli a legnagyobb technikai tudást.

Az időjárástól függően általában március végéig lehet itt síelni. A napijegy 18 euróba kerül, a délutáni jegy (13 óra után) 10 euróba.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Szamártejes falusi romantika a szerelem szigetén - 2017.04.19.
Falusi romantika, hangulatos valódi tavernák, apró falusi templomok, hagyományőrzés szamártejjel – ezek várják, ha a resortokat hátrahagyva utazza be Ciprust.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
3 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
3 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
8 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.