Elkezdődött: izzó lávafolyamként hömpölyög a víz esténként a Yosemite Nemzeti Parkban

Elkezdődött: izzó lávafolyamként hömpölyög a víz esténként a Yosemite Nemzeti Parkban

 

Az évnek ebben az időszakában egészen varázslatos jelenség figyelhető meg az idén 153 éves Yosemite Nemzeti Parkban. A lenyugvó nap fényében mintha nem is víz, hanem narancsosan izzó lávafolyam hömpölyögne le a szikla tetejéről - írja a CNN a csak tűzesésnek nevezett optikai csalódásról, amely minden év februárjában körülbelül húsz napig látható, és esténként a park látogatói százával járnak csodájára.

A vízesés az elmúlt hetek esőzései és havazásai miatt most még dúsabban ömlik le a szikláról, mint ahogy megszoktuk. Márpedig a víz áramlásának intenzitásától és a megfelelő szögben ráeső napfénytől függ a jelenség fényereje - ezt Scott Gediman, a nemzeti park szóvivője mondta a CNN-nek, miközben hozzátette, az elmúlt években főleg az Instagram-fotóknak köszönhető, hogy a világ szinte minden tájáról kifejezetten a jelenség kedvéért érkeznek a völgybe turisták és fotósok az év ezen időszakában.

A park ezért praktikus fotózási tanácsokkal is készül weboldalán, ahol azt írják, hogy az El Capitan füves területről nyílik a legjobb kilátás a Horsetail Falls-ra, vagyis a Lófarok vízesésre, és ha tényleg szép képeket szeretnének lőni, akkor még jócskán naplemente előtt érkeznek. A nyáron egyébként piknikezésre is előszeretettel használt terület ugyanis gyorsan megtelik.

The setting sun hits Horsetail Fall in Yosemite National Park. ( : Sangeeta Dey Photography)

7x7 (@7x7bayarea) által megosztott bejegyzés,

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park volt a világon az első, melynek megőrzéséről és közösségi használatáról hivatalos egyezmény született (1864-ben). A világörökségi listán pedig 1984 óta szerepel. A háromezer négyzetkilométeres területet különböző nehézségű – összesen 1350 kilométernyi – túraútvonalon lehet bejárni, ahol a szenvedélyes kirándulók és a lelkes kezdők is megtalálhatják a számukra legalkalmasabb terepet. (A park nagy része ráadásul akadálymentesített, és ötszázhatvan kilométernyi kiépített autóút is a rendelkezésünkre áll, ha nem tudjuk, vagy nem szeretnénk gyalog bejárni az egész területet.)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek