» Távol

Csak környezetvédelmi matricával lehet áprilistól Párizs belvárosában autózni

| | Nem érkezett még hozzászólás

Párizsból tavaly július 1-től kitiltották a forgalomból az 1997. január 1. előtt gyártott autókat és az 1999. június 1. előtt gyártott motorokat. Idén áprilistól a külföldi autósokra is vonatkozik a rendelet, és egy speciális matrica használata - írja a Turizmus.com.

Mit jelent ez?

A régebbi típusú járművek már most sem közlekedhetnek Párizs belterületén hétköznapokon 8.00 és 20.00 óra között. Ez a rendelet a külföldi rendszámú járművekre is vonatkozik, hatálya a Boulevard Phériphérique-en belül eső városrész, maga a körgyűrű nem érintett már.

A tiltással párhuzamosan azonban ún. Crit'Air környezetvédelmi szélvédőmatricákat is bevezetnek (1997 előtt gyártott autó nem kaphat ilyet), amely alapján a forgalomcsillapított övezetekbe a behajtást tudják majd ellenőrizni a rendőrök, illetve ez alapján kezdhetik meg az autók kitiltását az esetleges forgalomkorlátozások esetén.

Milyen matrica?

A környezetvédelmi matrica 6 kategóriában és színben létezik, mely a járműveket a forgalomba helyezésük éve, az energiahatékonyságuk és károsanyag-kibocsájtásuk alapján osztályozza.

Ezt a Crit’Air matricát 2017. április 1-től a külföldi autósoknak is használniuk kell, ráadásul idén január közepétől Lyon és Grenoble is alkalmazza a szigorítást. A hivatalos honlapon már elérhető egy többnyelvű felület, ahol a matricát lehet megrendelni, és a rendeléstől számított 5 napon belül ki is postázzák azt. A honlapon található egy speciális kalkulátor, mellyel ki lehet számolni, hogy az adott járműhöz melyik matricát kell megvásárolni.

Ha nincs matrica, büntetnek

Ha valaki a szükséges matrica nélkül hajt be a környezetvédelmi zónába, akkor 2017. április 1-től bírságot kell fizetnie. Ennek összege: kamion esetében 65 euró egyéb járművek esetében 68 euró.

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
zitary új galériát hozott létre
Agung vulkán
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.