Melltartós spanyoloktól bozontos busókig: ide utazzon 2017 februárjában

Gyönyörű jelmezben gondolázó, vagy éppen melltartóban táncoló nők, bozontos, kereplővel hangoskodó busók és rengeteg kolbász: nagyjából így foglalhatjuk össze, mit kínál nekünk a február.

Itt a február, a farsang hónapja. Karneváli hangulat uralkodik mindenütt, de persze mindenhol egy kicsit más a buli. Itthon riasztó maszkokban, szőrös bundában, tűzgyújtással űzik a telet a busók, Velencében elegáns jelmezekben báloznak – vagy éppen nordic walkingolnak, de még azt is stílusosan! – az olaszok és a hozzájuk özönlő turisták, Tenerifén pedig úgy mulatnak a napsütésben és a húsz fok fölötti melegben, mintha nem lenne holnap. Csatlakozna valamelyik csapathoz? Már mutatjuk is, hogyan menjen és mire számíthat.

Gyopárosi hétköznapok akció 2017-ben

Diák és nyugdíjas vendégeink részére: gyógyfürdő belépőjegy áráért élményfürdő! Vásároljon 2017-ben gyógyfürdő belépőt, melyért cserébe élményfürdő jegyet adunk. Próbálja ki élményfürdőnkben található beltéri és kültéri gyógymedencéinket, pihenjen különleges természeti környezetben Gyopárosfürdőn! (X)

Az olaszok vagy a spanyolok karneváloznak jobban?

Február 11-én, este hatkor a Cannaregio csatornán rendezett vízi parádéval hivatalosan kezdetét veszi az idei karnevál Velencében. Ha nem lát a tömegtől az első felvonuláson, helyezkedjen jobban két órával később: este nyolckor megismétlik a show-t. Másnap pedig nappali fényben is megnézheti a jelmezeseket a Canal Grandén délelőtt 11-től.

Egy stílusos résztvevő
Galéria: Ide utazzon 2017 februárjában
Fotó: Marco Secchi / Getty Images Hungary

Aki nem bír magával estig, a nyitónapon már reggel fél kilenckor tradicionális karneváli maskarát ölthet, nordic walking botot ragadhat, és szervezett kincskeresésre indulhat a város utcáin. Még mindig nem elég a testmozgásból? A Campo San Polón aznap egy jégpálya is nyílik.

Persze nemcsak a nyitóhétvégén lesznek programok, minden napra jut egy tucat esemény egészen február 28-ig bezárólag. Jelmezverseny, bálok, kiállítások, felvonulások, gálavacsorák sora várja az ilyenkor a városba özönlő tömegeket. A részletes programot angolul és olaszul itt találják, amelyek között dátum és térkép alapján is lehet szűrni.

Praktikus

Velencébe Budapestről az Easyjet és a Ryanair járataival juthatunk el legegyszerűbben, előbbi a város fő repterét használja, utóbbi Trevisóban száll le (ha idejük engedi, nézzenek körül itt is, érdemes!).

Ha több napra érkeznek, érdemes megfontolni a velencei városkártya, a Venezia Unica Pass kiváltását. A hét napig érvényes kártya ára attól függ, hogy hány évesek vagyunk, és milyen szolgáltatásokra - például tömegközlekedés, a reptéri transzfer, a látnivalók belépői, a városi mosdók használata, wifi - tartunk igényt. Az árak 27,90 eurótól indulnak, a full extrás teljes árú kártya 132,90 euróba fáj, minden részletet megtalálnak itt.

Csomagoláskor és a jelmezük megválasztásakor ne feledkezzenek meg róla, hogy Velence északon fekszik, szép időben kár reménykedni. A következő napokra például esős, felhős időt mond az előrejelzés, de legalább a mínuszok nem röpködnek. Persze ettől még nem lesz túl meleg: plusz 1 és 11 Celsius-fok között alakul majd a hőmérséklet.

Már el is vettük a kedvét a rossz idővel? Akkor önnek inkább a Kanári-szigeteken a helye, ahol a riói karneválra leginkább hasonlító európai farsangi buli várja. Na, meg például már ezen a héten 23 Celsius-fokos hőmérsékleti maximumok és napsütés.

Tenerifén a két hétig tartó karnevál – ami idén február 19. és március 5. között esedékes – egyet jelent a fergeteges partikkal, pompás jelmezekkel és feltűnő ruhakölteményekkel. A karnevál abban is hasonlít a rióira, hogy itt is van hivatalos program, melyen tánccsoportok fellépését lehet megnézni. És van az utcai buli, ami még színesebb: az utcákon a helyiek bandái táncversenyeket, felvonulásokat rendeznek.

Imádnánk, ha tényleg ennyire meleg lenne ezen a karneválon, de gyanús, hogy azért ez az outfit kicsit túlzás
Galéria: Ide utazzon 2017 februárjában
Fotó: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images Hungary

"1987-ben egyszerre kétszázezer látogató táncolt a karnevál egyik szabadtéri programján, amely bekerült a Guinness rekordok könyvébe is. A karnevált egy bizarr esemény, a szardíniák temetése zárja, ahol feketébe öltözött gyászoló tömegek – főképp síró özvegyek – búcsúztatják a fesztivált és az ünneplést. A temetés végén tüzet gyújtanak (szimbolikusan elégetnek egy hatalmas, papírmaséból készített szardíniát), amely az önfeledt mulatozást lezárja, és felkészíti az embereket a nagyböjti időszakra" – írja az Európapont blog.

Praktikus

Budapestről Tenerifére a Wizz Air működtet járatot, a menetidő kicsivel több mint öt óra. Szóval készüljenek fel jó könyvekkel vagy filmekkel, nem lesz rövid az út.

Az utazás időpontjának megválasztásához jó tudni, hogy a leglátványosabb felvonulás, a Santa Cruz-i parádé idén február 28-án lesz, a szardíniák temetése pedig március elsején.

Ha Tenerifén a karnevál mellett az egyéb látnivalókra is kíváncsi, ebben a cikkünkben sok hasznos tippet talál kiránduláshoz, városnézéshez.

Busójárástól böllértalálkozóig

Nem menne túl messzire a farsangi mulatságért, de azért nem akar kimaradni a jóból? Irány Mohács és a busójárás! A népszokás 2009-ben került fel az emberiség szellemi kulturális örökségeinek UNESCO-listájára, népszerűségét jól mutatja, hogy a csúcspontot jelentő, farsangvasárnapi felvonulásra és tűzgyújtásra érkező látogatók száma 2015-ben már a százezret is elérte.

Őszinte mosolyú Busó úr
Galéria: Ide utazzon 2017 februárjában
Fotó: Indafotó

Idén február 23. és 28. között zajlanak az események, a csúcspontot a február 26-i, vasárnapi borzas bundás, rémisztő, faragott maszkos, kereplővel és kolompokkal zajt csapó, a közönséggel vicceskedő busók felvonulása, és a főtéri tűzgyújtás jelenti. A programsorozat a hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással, és a telet jelképező koporsó elégetésével ér majd véget. Részletes program itt.

Praktikus

A MÁV idén is elindítja Busóexpressz nevű különvonatát február 26-án, vagyis farsangvasárnap. A teljes árú jegy 7990 forint, gyerekeknek 4990 forint.

Akinek a karneváli forgatag túl harsogó, de azért menne valahova, annak az ország számos pontján megrendezett kolbászfesztiválokat ajánljuk. Hiszen disznóvágási szezon van, éljen a disznótorturizmus! Fonyódon például február első hétvégéjén kolbásztöltő versennyel készülnek, Budapesten pedig a Szabadság téren rendezik meg a mangalica fesztivált február 10. és 12. között. A mangalicákkal élő és sült formában is találkozhatunk majd, de lesznek gyerekelőadások és pálinkakóstolás is.

Cukiság a Mangalicafesztiválon
Galéria: Ide utazzon 2017 februárjában
Fotó: Mangalica Fesztivál

Túrkevén böllértalálkozót tartanak, ahol a szervezők régi disznótoros hangulatot, népi játszóteret és finom falatokat ígérnek. Baján pedig a Petőfi-szigeten lesz hurkából és kolbászból a kerítés február 18-án. A gyerekeket szalmalabirintussal várják, lesz standup comedy, koncertek és azért a busók is benéznek egy kicsit a buliba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek