» Távol

Döntöttek a turizmus korlátozásáról Barcelonában

| | Nem érkezett még hozzászólás

Egyre több turisztikailag kiemelten népszerű világvárosban döntenek úgy, hogy szigorításokat vezetnek be annak érdekében, hogy csökkenjen - vagy legalábbis ne emelkedjen - a látogatók száma. Sőt, néhány helyről egyenesen kitiltják őket, vagy egyszerűen nem engedélyezik a nagyobb szállodakomplexumok építését.

Fotó: David Ramos / Europress / Getty

A közismerten zsúfolt Barcelona híres utcáján, a Las Ramblas-on például tízből nyolc ember turista. Az elmúlt években a helyiek egyre többször panaszkodtak arra, hogy a turisták mennyire élhetetlenné tették a várost, és hogy az Airbnb miatt az egekbe szöktek az albérletárak a városban, amiket a helyiek már nem tudnak megfizetni. Sokan már súlyosabb problémának tartották a turisták jelenlétét, mint mondjuk a helyi lakosságot egyébként szintén komolyan sújtó munkanélküliséget - írja cikkében a The Telegraph. 2016-ban az 1,6 millió lakosú Barcelonát 32 millió turista kereste fel.

Pedig voltak már lépések a probléma enyhítésére: 2013-ban például fizetőssé tették a korábban ingyenes Güell Parkot, hogy csökkentsék a látogatók számát. 2015 áprilisában pedig a Rambláról nyíló ikonikus piacról, a Boqueriáról tiltották ki a 15 fősnél nagyobb turistacsoportokat, hogy a helyiek nyugodtabban vásárolhassanak. Ada Colau, a katalán főváros polgármestere másfél évvel ezelőtt már azt a hírt is belengette, hogy a turisták számát a hotel építkezések leállításával és az apartmanbérlés jogi kereteinek szigorításával fogja csökkenteni. És ígéretét úgy néz ki, be is válthatja.

A turizmus féken tartását célzó törvény életbelépéséről a városi tanács ma döntött. Ennek értelmében mostantól nem lehet a városközpontban új hoteleket nyitni vagy új apartmanokat bérbe adni. Ha egy hotel vagy apartman bezár, akkor sem épülhet új a helyére; és a jövőben még nagyobb apparátussal vizsgálódnak majd a nem bejelentett szálláskiadások után is. A törvény hatását azonban az előrejelzések szerint csak 2019 után fogja érzékelni a város, ráadásul a már folyamatban lévő szálloda-építési projekteket a törvény semmilyen módon nem érinti.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
1 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
18 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.