Hova ne utazzunk, ha kerülnénk a cápákat?

Hova ne utazzunk, ha kerülnénk a cápákat?

Akiben riadalmat keltett a tegnapi hír, miszerint Észak-Izrael vizeit cápák lepték el, és azon tűnődne, hogyan mehetne biztosra a következő nyaraláskor, itt is a megoldás.

A Sharkattackdata.com oldalon többféle módon is rákereshetünk a cápatámadások gyakoriságára és egyéb jellemzőire. Az egész világ adatbázisát tartalmazó oldal az amerikai The Shark Research Institute (Cápakutató Intézet) által gyűjtött adatokat teszi könnyen elérhetővé, és nem titkolt célja felhívni a nagyközönség figyelmét arra, hogy a cápatámadás mennyire ritka jelenség.

A webhely angol nyelvű; a főoldalon máris egy világtérkép fogad, mellette a legutóbbi támadások listanézetével. A folyószövegben látható narancssárga „Incidents by country" (esetek országonkénti lebontásban) gombra kattintva az egyes országok részletes adatai nyílnak meg – a sort az USA vezeti, ahol 1900 óta 1657 olyan cápatámadás történt, melyet nem az áldozat provokált ki –, és itt kiválaszthatjuk a minket érdeklő országot, majd azon belül egy-egy térséget is.

Egyébként túlzott aggodalomra nincs ok, az MTI épp arról ír, hogy látványosan csökkent a nem ember provokálta cápatámadások száma tavaly a 2015-ös rekordot követően.

Esetenként megesik, hogy cápa és ember összebarátkoznakFotó: Mike Coots / mediadrumworld.com / Northfoto

Tavaly 81 cápatámadás történt, ami látványos csökkenés a 2015-ös 98-hoz képest. A 2016-os támadások közül négy volt halálos, kettő Ausztráliában, kettő a Franciaországhoz tartozó Új-Kaledóniában. A legtöbb esetről az Egyesült Államokból érkezett hír.

Fontos tudni, hogy a világon a cápatámadások 58 százalékában játszik szerepet valamilyen deszkás sport, mivel a szörfözés, a testdeszka és az evezős deszka a vizet úgy kavarja fel, hogy az odavonzhatja a cápákat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek