Már tesztelik a vonatot, amivel Marokkóban 320-szal hasíthatunk

Már tesztelik a vonatot, amivel Marokkóban 320-szal hasíthatunk

Aki 2018-ban felkapja a hátizsákját, és elutazik Marokkóba, kipróbálhatja az afrikai kontinens leggyorsabb vonatát – írja a CNN.

 A Tangier-Casablanca vonalon közlekedő TGV lesz Afrika első nagysebességű vonata, mivel a 2012-ben Dél-Afrikában felavatott Gautrain nem teljesíti a nagysebességű vonat elnevezéshez szükséges feltételeket. A TGV 320 kilométer/óra sebességgel közlekedik majd, és ezzel kevesebb, mint felére csökken a Tangier és Casablanca közötti utazási idő.

A vonat építése egyébként egy átfogóbb gazdasági reformcsomag része, és a kormány azt reméli, ezzel több utazót vonzanak majd Tangierből az ország délebbi részei felé. A megépítéséhez szükséges kétmilliárd amerikai dollárt több ország adta össze: Franciaország és Szaúd-Arábia is besegítettek.

Mit kell tudni a TGV-ről?
Az 1981-ben Franciaországban, Párizs-Lyon vonalon elindított TGV (a francia „train à grande vitesse", azaz „nagysebességű vonat" kifejezésből) a vasút egyik sikertörténete – írja a wikipedia. Indításakor gyorsabbnak számított, mint a Japánban akkor már jó ideje működő Sinkanzen, ami azonban érdekessé tette, hogy ázsiai versenytársával szemben a hagyományos vonalakon tud közlekedni, így elterjedése is gyorsabb volt.
A hagyományos kötöttpályás vasút gyorsasági rekordját jelenleg is a TGV tartja (574,8 km/ó), melyet 2007-ben állítottak fel a Párizs-Strasbourg vonalon, és alig marad el az abszolút világrekordtól, melyet Japánban maglev-rendszerű vonalon értek el (581,3 km/ó). Ilyen gyorsan azonban mostanában nem fogunk utazni a szupervonatokkal, mert az üzemeltető csupán 300 km/óra sebességet engedélyez a pályákon.

 Marokkó a turisták szempontjából nem a drágaságáról híres, és állítólag nem kell attól tartani, hogy ez a vonat majd borsos európai árakon kínálja magát. A kormány szerint ugyanis az új jármű a marokkóiknak készül, és az ő pénztárcájuknak is elérhető árakon lehet majd utazni rajta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek