» Távol

Már tesztelik a vonatot, amivel Marokkóban 320-szal hasíthatunk

| | Nem érkezett még hozzászólás

Aki 2018-ban felkapja a hátizsákját, és elutazik Marokkóba, kipróbálhatja az afrikai kontinens leggyorsabb vonatát – írja a CNN.

A Tangier-Casablanca vonalon közlekedő TGV lesz Afrika első nagysebességű vonata, mivel a 2012-ben Dél-Afrikában felavatott Gautrain nem teljesíti a nagysebességű vonat elnevezéshez szükséges feltételeket. A TGV 320 kilométer/óra sebességgel közlekedik majd, és ezzel kevesebb, mint felére csökken a Tangier és Casablanca közötti utazási idő.

A vonat építése egyébként egy átfogóbb gazdasági reformcsomag része, és a kormány azt reméli, ezzel több utazót vonzanak majd Tangierből az ország délebbi részei felé. A megépítéséhez szükséges kétmilliárd amerikai dollárt több ország adta össze: Franciaország és Szaúd-Arábia is besegítettek. 

Mit kell tudni a TGV-ről?

Az 1981-ben Franciaországban, Párizs-Lyon vonalon elindított TGV (a francia „train à grande vitesse”, azaz „nagysebességű vonat” kifejezésből) a vasút egyik sikertörténete – írja a wikipedia. Indításakor gyorsabbnak számított, mint a Japánban akkor már jó ideje működő Sinkanzen, ami azonban érdekessé tette, hogy ázsiai versenytársával szemben a hagyományos vonalakon tud közlekedni, így elterjedése is gyorsabb volt.

A hagyományos kötöttpályás vasút gyorsasági rekordját jelenleg is a TGV tartja (574,8 km/ó), melyet 2007-ben állítottak fel a Párizs-Strasbourg vonalon, és alig marad el az abszolút világrekordtól, melyet Japánban maglev-rendszerű vonalon értek el (581,3 km/ó). Ilyen gyorsan azonban mostanában nem fogunk utazni a szupervonatokkal, mert az üzemeltető csupán 300 km/óra sebességet engedélyez a pályákon.

Marokkó a turisták szempontjából nem a drágaságáról híres, és állítólag nem kell attól tartani, hogy ez a vonat majd borsos európai árakon kínálja magát. A kormány szerint ugyanis az új jármű a marokkóiknak készül, és az ő pénztárcájuknak is elérhető árakon lehet majd utazni rajta.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
12 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
18 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.