A kínaiak nagy csinnadrattával készülnek a Kakas évére

A kínaiak nagy csinnadrattával készülnek a Kakas évére

A holdújév a világ egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe. Az MTI pekingi képei szerint ennek megfelelően óriási előkészületek zajlanak a kínai fővárosban.

Művirágba borult a város az ünnepre - Kattintson és nézegessen képeket! Galéria: kínai holdújév 2017Wu Hong / MTI / EPA

A tavaszünnep időpontja – a mi húsvétunkhoz hasonlóan – évről-évre változik. Bonyolult számítások alapján állapítják meg, annyi azonban minden évre igaz, hogy a mi naptárunk szerint január 21. és február 21. közé esik, általában a február 4-hez legközelebbi újhold napja. Nem csupán Kínában, de Ázsia több országában is megünneplik.

Szerencsekockák egy bevásárlóközpont előtt Pekingben Galéria: kínai holdújév 2017Wu Hong / MTI / EPA

Mivel az újév napja meghatározó az elkövetkező évre nézve, a japánokhoz hasonlóan a kínaiak is lelkesen takarítanak az előző év utolsó napjaiban, óráiban. A szemetet hagyományosan a szoba közepére kell összesöpörni, és onnét egy lendülettel kivinni, lehetőleg a hátsó ajtón. Az ünnepkor még a betegek is kikelnek az ágyból, nehogy az új évben is betegek maradjanak.

A következő év a kínai asztrológia szerint a Kakas éve lesz. A Kakas a tizedik a kínai állatöv állatai között; számjegyeit összeadva 1-et kapunk, ami kedvező évet ígér. További érdekességek a holdújévről korábbi cikkünkben olvashatók.

Egy munkás az utolsó simításokat végzi egy bevásárlóközpont elé helyezett újévi dekoráción Galéria: kínai holdújév 2017Ng Han Kuan / MTI

 

Galéria: kínai holdújév 2017Roman Pilipej / MTI / EPA

 A képekre kattintva galéria nyílik; nézelődjön!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek