Nyaralás? Csak extrémen!

Kinek a napágy, kinek az atomjégtörő. Unja a tengerparti aszalódást a napon? Úgy érzi, hogy egy hagyományos nyaralás alig izgalmasabb, mint otthon maradni? Szeretne egy különleges kaland részese lenni? Rendhagyó utakat ajánlunk.

Mit fedez fel egy magyar start-up Indiában?

Még az "ezerszínű India" is egy ezeregyedik új árnyalatot kaphat, ha a turistalátványosságokon túl felkutatunk valóban autentikus látni-, de még inkább megtapasztalnivalókat. Olyan élő, helyi hagyományokat, amelyeket nem a turisták kedvéért rendeznek meg, és tesznek kirakatba.

Újdonsült férj és feleség
Galéria: Nyaralás? Csak extrémen!
Fotó: Joinmywedding.com

A OTP Travel kínálatában leltünk egy igazán szépnek ígérkező programra egy indiai körutazás keretein belül: eljuthatunk egy hagyományos helyi esküvőre, bepillantva e csodás ország máig élő, ősi hagyományaiba. A többnapos lakodalmon résztvevő utazók elvegyülhetnek a hatalmas ünnepségen, a nők beöltözhetnek száriba, henna testfestést és indiai ékszereket ölthetnek – ez tehát nem az a turistakalauzzal a kezünkben látványosságokat felkeresős program.

Jó tudni
Számíthatunk rá, hogy a hindu ünnepen kizárólag vegetariánus ételeket fognak kínálni, és végig tilos alkoholt fogyasztani. Egyes esküvőkön kötelező a tradicionális indiai öltözék viselése az európaiak számára is.

A program érdekessége, hogy egy nagy sikert aratott magyar startup, a JoinMyWedding együttműködésével zajlik. Matécsa Márta és Párkányi Orsolya vállalkozásának ötlete az volt – miután az egyikük részt vett egy indiai esküvőn –, hogy ezeket a fantasztikus összejöveteleket megmutathassák külföldieknek is, mégpedig meghívott vendégként, elvegyülve a násznép tagja között. Minden egyes esküvőlátogatásról a menyasszonnyal és vőlegénnyel egyeznek meg, így eltérő, hogy pontosan mit tartalmaz majd a két-három napos program (szállást, utazást a helyszínek között, plusz programokat).

Az itteni esküvőknek megadják a módját. Nem ritkaság az sem, hogy négy napig tart a lakodalom, és akár több ezer ember is részt vesz rajta. Már itthon megtudjuk a házasodni készülő pár nevét, kapunk egy fotót és egy néhány mondatos bemutatkozást róluk. Annak ellenére, hogy ez is szervezett program, egy sokkal emberközelibb arcát mutatja meg nekünk India. Gondoljunk csak bele, egyszerre csöppenünk bele egy – szó szerint – oltári buliba és egy családi ünnepbe! A videó magáért beszél.

És hogy mennyi az annyi? A 10 napos út alapára 610 ezer forint, amire rá kell számolni a kb. 160 ezer forintos repülőjegyet illetékkel, valamint a 25 ezer forintos vízumot. Ha sikerül négy-hat főt összeverbuválni, akkor az alapár több mint százezer forinttal kevesebb lesz, 500 ezer forinttól (plusz utazás és vízum) indul.

Atom ötlet: jégtörővel a világ tetejére

A hajó és a jégtáblák találkozását a Titanic óta nagy gyanakvással fogadjuk – és nem is indokolatlanul. Turistamutatvány végképp nem jut eszünkbe róla. Az oroszországi Murmanszk sem tartozik éppen az elsődleges – sem a másodlagos – turistacélpontok közé. Az 1000 Út Utazási Iroda márpedig ide csábít, egy valóban extrém útra. A tarka, vidám, bulizós indiai esküvő tökéletes ellentétét képzeljük magunk elé.

A Kola-öbölben fekvő Murmanszk csak egy köztes állomás, a finn és norvég partokhoz közeli orosz település partján szállhatunk jégtörő hajóra, amelynek fedélzetén utazhatunk a "világ tetejére", az Északi-sarkra.

Ahol nincs négy égtáj
"Az Északi-sark a legkülönlegesebb helyek egyike bolygónkon, hiszen itt nincs négy égtáj. Akármerre nézel, csak dél van, a csillagok sohasem tűnnek el az égboltról, az Északi-félteke utazóinak iránytűje, a Sarkcsillag pedig mintha megmerevedett volna a láthatáron." (1000 Út Utazási Iroda)

Ha a jeges Barents-tenger kapcsán ismét beugorna a Titanic, elhessegethetjük a gondolatot: a világ legerősebb hajójára szállhatunk fel itt, az 50 Éves Győzelem névre hallgató tengeri monstrumra. Igazán meggyőző elnevezés, bár így sem egy életbiztosítás ez a "nyaralás", ezért a jégtörő hajót egy helikopter követi, indulás előtt pedig afféle túlélőkiképzést tart a legénység az utazóknak.

Maga az út minden elképzelésünket felülmúlja. Nem kósza jégdarabok állják a hajó útját, hanem sokméteres vastagságú jégtakarót vág maga előtt a jármű. A hajót 75 ezer lóerős (!) motor hajtja meg ehhez a teljesítményhez. Tiszta idő esetén lehetőség van kiszállni a hajóból a jégre, vagy felszállni a helikopterre, és fentről pásztázni az északi sarkkört. Azért ez tényleg nem tűnik lapos programnak.

Kívánságcetlik a Jeges-tengerben
"Mi hagyományosan ajánljuk minden kedves utasunknak felírni a saját kívánságait egy kis cetlire, amelyet beleteszünk egy olyan speciális fémből készült kapszulába, amelyből az atomjégtörő is készült. Ezt a kapszulát expedíciós vezetőnk beledobja az óceánba, rábízzuk óhajainkat az óceánra, ezáltal Istenre, a jövő nemzedékére, vagy éppen, ahogy mi gondoljuk. A nap legizgalmasabb eseményei az északi-sarki barbecue, a legbátrabbak pedig csobbanhatnak a Jeges-tengerben!" (1000 Út Utazási Iroda)

Ha a Föld nem elég: űrturistáskodás

Gondolta volna, hogy már több éve foglalkozik magyar utazási iroda is űrturizmussal? A Millenium csapata nem kevesebbet ígér, minthogy megtapasztalhatjuk a súlytalanság állapotát, valamint a termoszférából pillanthatunk le a bolygónkra, ha igénybe vesszük a bonyolult nemzetközi kapcsolatrendszer által működtetett szolgáltatásukat. Az előzetes tréningeket pont úgy képzeljük, mint a filmekben: centrifuga, zérógravitációs szimulátor segít megtapasztalni, mi vár fent, az űrben. Itt jegyeznénk meg, hogy a szimulátorokban való felkészülés egyenként (!) 1 és 2 millió forint között mozog, és ez az ár nem tartalmazza az odautazást, szállást, csak a gépek használatát.

Zérógravitációs szimulátor
Galéria: Nyaralás? Csak extrémen!
Fotó: Urturizmus.hu

Rakétahajtóműves, 2 személyes űrrepülővel hagyhatjuk el a földi szférát. A rendhagyó turistaattrakció során olyan trükkökkel növelik az utazókban az élmény hatásfokát, mint például a 4 négyzetméter felületű ablak az ülés körül a kilátás érdekében, illetve repülés előtt pilótabecenevet választhat az utas, hogy mintegy másodpilótának érezhesse magát a repülés során. Perceken keresztül tartózkodnak az utasok fent, a súlytalanság állapotában, a maximum magasság 103 km, de már 60 kilométeres magasságban kikapcsolja a pilóta a hajtóműveket, és parabolikus pályára állítja a gépet.

Selfie
Galéria: Nyaralás? Csak extrémen!
Fotó: Urturizmus.hu

A repülési idő közel 60 percig tart, és valószínűleg semmi más földi élményhez nem hasonlítható, amikor fentről pillanthatjuk meg a Föld görbületét, a fekete égbolton fénylő csillagokat pedig egészen közel érezhetjük magunkhoz.

Nem vicc: túra Csernobilban
Az egykori szovjet város nevét 1986. április 26-a után ismerte meg a világ. A több mint harminc éve elhagyott települést ugyanúgy találjuk, mint azon a bizonyos szörnyű napon. Akkor megmerevedett ott az élet, és lassan az enyészeté lesz. Ma már látogatható a város, a zónán belül tiszteletben kell tartanunk a szabályokat, amelyekre természetesen előzetesen felkészítenek. A sugárzás ma már nem veszélyes az odalátogatókra. Nem egy könnyű kirándulás – az Urbanista blog posztja itt olvasható róla.

A csoda 31 napig tart: luxushajóút a Földközi-tengeren

Pontosabban 32 napig, mert az ajánlat 31 éjszakára szól. A luxusutakra specializálódott Azamara Club Cruises által kínált körutazások átlagosan egy-két hétig tartanak, ez a Mediterráneumot alaposan feltérképező út viszont több mint egy hónapig. 9 éjszaka görög vizeken és az Adrián, 8 éjszaka Olaszország körül, a fókuszban Velence és az Amalfi-part, majd tovább Monaco, a francia Riviéra, Marseille, Barcelona, Ibiza, Mallorca, Korzika, majd visszafelé Elba szigete, Firenze. Pazar utazás, mintha sokévnyi nyaralás úti céljai kerülnének egy csokorba. A hajóút kimeríti a luxus fogalmát: egy alapfelszereltségű, de óceánra néző szoba egy főre 3,5 millió forint a több mint egy hónapos útra.

Némileg kényelmesebbnek tűnik, mint az atomjégtörő: az Azamara Club Cruises egyik tengerjárója
Galéria: Nyaralás? Csak extrémen!
Fotó: Azamaraclubcruises.com
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek