Vége a sztrájknak, újra nyitva az Eiffel-torony

Öt nap után véget ért az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja, így a látogatók december 18-a délutántól újra felmehetnek a francia főváros egyik legfőbb turistalátványosságára.

A munka felvételét vasárnap délelőtti közgyűlésükön szavazták meg a dolgozók - közölték szakszervezeti források, írja az MTI.

A sztrájkolók ezúttal nem fizetésemelést követeltek, hanem a vállalaton belüli szociális párbeszédet hiányolták, és úgy vélték, hogy nem eléggé átláthatók a jövőbeni stratégiai döntések. A dolgozók a munkafelvételt megelőzően egy megállapodást írtak alá a vezetőséggel, amelynek tartalmát nem közölték.

 

Fotó: Pierre Suu, Getty Images

Az Eiffel-tornyot a téli hétköznapokon mintegy 6-8 ezren keresik fel - a nyári főszezonban 20-25 ezren -, tavaly hatmillió látogatója volt. Egy évvel korábban még hét millióan keresték fel, idén pedig 14 százalékos bevételcsökkenést várnak.

A téli iskolai szünet azonban hétvégén kezdődött Franciaországban, ezért a belföldi turizmusnak köszönhetően a következő két hétben ismételten naponta legalább 20 ezer látogatóra számítana az Eiffel-tornyot üzemeltető cég.

Az 1889-ben épült 324 méter magas torony látogatóinak egyébként mintegy 80 százaléka külföldi turista, akik az elmúlt öt napban nem titkolták elégedetlenségüket a sztrájk miatt a francia televíziókban.

Az Eiffel-toronyban háromszáz dolgozója már júniusban is sztrájkolt a labdarúgó Európa-bajnokság idején. Akkor az országszerte tüntetéseket kiváltó munkajogi reform ellen tiltakoztak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek