» Távol

Rúzsalakú pisztolyok, mérgező tollak és robbanó patkányok Párzsiban

| | Nem érkezett még hozzászólás

Rúzsalakú pisztolyok, mérgező tollak és robbanó patkányok sorakoznak egy új párizsi kiállításon, amely arról mesél, hogy a világ különböző részein miként toborozták, képezték ki és szerelték fel különböző speciális eszközökkel a titkos küldetéseket teljesítő ügynököket az első világháborútól a hidegháború végéig – írja az MTI.

Az Invalidusok épületegyüttesében nyílt Titkos háborúk című tárlaton francia, brit, amerikai és német gyűjteményekből származó csaknem 400 tárgy és dokumentum látható, amelyek többsége még sohasem szerepelt kiállításon.

A látogatók megismerhetik azoknak a férfiaknak és nőknek a történetét is, akik a James Bond-filmekben látott fényűzést nélkülözve, az életüket kockáztatták titkos küldetéseik során. A tárlaton az egykori ügynökök álruhái, parókák, álbajszok és a felszereléseik, úgy mint miniatűr kamerák, hangfelvevőgépek és rúzsnak tűnő pisztolyok láthatóak.

A kiállításon ritka dokumentumok is helyet kaptak, köztük az az 1923-as francia jelentés, amelyben először szerepelt Adolf Hitler neve. Mint azt az ügynök megfogalmazta: "nem egy idióta, hanem egy rendkívül tehetséges népámító".

Egy robbanószerrel megtömött döglött patkánnyal gőzmozdonyokat lehetett az égbe repíteni, a szovjet titkosszolgálat által kifejlesztett "bolgár esernyővel" pedig feltűnés nélkül lehetett mérget fecskendezni az áldozatba, aki napokon belül életét vesztette. A kiállított tárgyak között szerepel egy Enigma rejtjelezőgép, valamint egy igazi tengeralattjáró, amelyet a francia titkosügynökök használtak az 1970-es években.

A január 29-ig látogatható tárlat az ügynökélet legsötétebb oldalát is bemutatja. Háborús időkben a lekapcsolt kémeket olykor hadifogolynak tekintették és bíróság elé állították őket, olykor halálbüntetést szabva ki rájuk. Néhányan közülük ciánkapszulát rejtő gyűrűt hordtak, hogy szükség esetén végezhessenek magukkal.

A kiállításon a látogatok megismerkedhetnek a kémtörténelem azon néhány titkával és bakijával is, amelyek a maguk idejében hatalmas botrányokat kavarva kerültek az újságok címoldalára.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
13 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
14 órája
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
5 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.