Szultánok és popsztárok az isztambuli panoptikumban

Szultánok és popsztárok az isztambuli panoptikumban

Megnyílt a legújabb Madame Tussauds múzeum Isztambulban, a kihagyhatatlan hollywoodi hírességek – közöttük Leonardo DiCaprio – mellett helyi híres emberek, mint például Nagy Szulejmán szultán és Atatürk viaszmása várja a látogatókat. A panoptikum az Istiklal sugárúton található, a török nagyváros szívében, amelynek idegenforgalma alaposan megcsappant a merényletsorozat és a júliusi puccskísérlet miatt, írja az MTI.

A látogatót Musztafa Kemal Atatürknek, a modern török állam atyjának élettől sugárzó kék szemű viaszmása fogadja. "Az hiszem, ez az eddigi legjobb viaszmásolat" – büszkélkedett Szarper Hilmi Szuner, az intézményt üzemeltető brit Merlin Entertainments vezérigazgatója. Atatürk egy korábbi mása, amelyet a londoni panoptikumban állítottak ki, hatalmas botrányt váltott ki Törökországban, ahol úgy vélték, a viaszszobrot alaposan összecsapták, és "szégyen a nemzetre nézve".

Az oszmán korszak kedvelői megtekinthetik Nagy Szulejmán félelmetes képmását, aki a 16. században, az oszmán birodalom fénykorában uralkodott. Recep Tayyip Erdogan jelenlegi államfő viaszszobra nincsen kiállítva. A török történelem iránt kevésbé lelkesedők megtalálhatják Brad Pitt és Julia Roberts színészek, Rafael Nadal és Usain Bolt sportolók, valamint Wolfgang Amadeus Mozart és Leonardo da Vinci mását. Aydan Alboga Uszlu, a Merlin Entertainments marketing igazgatója szerint úgy válogatták ki a viaszmásokat, hogy hazai és külföldi látogatókat egyaránt vonzzon.

Az idegenforgalom alaposan megsínylette a Kurdisztáni Munkáspárt szakadár mozgalomnak és az Iszlám Állam terrorszervezetnek tulajdonított merényleteket. Márciusban az Istiklal sugárúton, néhány lépésre a mostani panoptikumtól négy turista meghalt meg és 36 ember megsebesült egy öngyilkos merényletben.

Az isztambulival együtt a Madame Tussaudsnak immár 24 múzeuma van világszerte. Az első Londonban nyílt meg, majd egyebek mellett Berlinben, Amsterdamban és New Yorkban követték újabb panoptikumok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek