Ingyen látogatható London új dizájnmúzeuma

A Kensington városrészben nyitó New Design Museum 83 millió fontból épült fel, és 3000 ezer tárgyat állítanak ki. A belépés ingyenes, csak az évi két ideiglenes kiállításra kell belépőjegyet vásárolni.

 

A múzeum tisztelgés Terence Conran brit formatervező előtt, aki a Habitat lakberendezési cég alapításával az 1960-as években forradalmasította a modern dizájnt. A 85 éves dizájner és üzletember a részben általa is finanszírozott múzeumot a "dizájn katedrálisának" nevezte.

Fotó: Gareth Gardner, New Design Museum


Deyan Sudjic igazgató elmondta: "reméljük, sikerül azt elérni a dizájn területén, amit a Tate Modern tett a kortárs művészetekért". A tervezők koncepciója szerint az épület az építészet, a tartalom és a dizájn "tökéletes fúzióját" testesíti meg. Az intézmény az egykori Commonwealth Intézetben kapott helyet, az átépítéshez szükséges 83 millió font nagyrészt magánadományokból gyűlt össze. A hatvanas években emelt épületnek csupán a hiperbolikus-parabolikus tetőszerkezetét és a külső felületeket tartották meg.

Tízezer négyzetméteres területén a múzeum háromezer tárgyat állít ki. A belépés ingyenes, csak az évi két ideiglenes kiállításra kell belépőjegyet vásárolni.

"A nyugalom oázisa akarunk lenni" - mondta Jordan Lewis, a Design Múzeum munkatársa azt magyarázva, miért nincs az intézmény "túlzsúfolva". Céljuk az volt, hogy a tiszta vonalak, az átláthatóság és interakciók segítségével mutassák be a dizájn jelentőségét a mai kor számára.

A Fear and Love (Félelem és Szerelem) című nyitókiállítás a technikai fejlődés előnyeivel, hatásával, határaival és következményeivel kapcsolatban tesz fel kérdéseket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek