Múzeum lett Szaddám Huszein palotájából

A Basra Múzeum célja, hogy segítse az irakiakat megérteni saját történelmüket, és hogy a külföldiek felé más képet fessen az országról.

Az olajban gazdag dél-iraki Basra városban, amely telis-tele az ország gazdag történelmét idéző antikvitásokkal, évtizedek óta első múzeumként nyitotta meg kapuit a Basra Múzeum szeptember 27-én, írja a BBC Travelre hivatkozva a turizmus.com.

Qahtan al-Obaid, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a helyszín kiválasztásával azt kívánták szimbolizálni, ahogyan a diktatúra és zsarnokság helyét átveszi a civilizáció és az emberség.

Fotó: Basra Museum

 A pénzhiányra való tekintettel egyelőre csak egy kiállítást tudtak megnyitni: ez 2000 évre mutat vissza Basrában vert ezüst érmékkel, cserépedényekkel, burkolatokkal és koporsókkal. Terveik szerint a múzeumban további három kiállítást nyitnak majd körülbelül 3500-4000 tárgyat bemutatva Irak babiloni, asszír, sumér és iszlám idejéből.

Al-Obaid számos nehézségről mesélt, amivel a nyitásig szembe kellett nézniük. Áprilisban például siíta erők azzal fenyegettek, hogy elfoglalják a Lakeside Palotát, mely a mai napig viseli a britek után autóbombák nyomait. A több évtizedes önkényuralom, idegen megszállások, hadviselés és az Iszlám Állam felemelkedése rányomta a bélyegét a területre. Az erőszak értékes antikvitások eltűnését, az infrastruktúra összeomlását és civil szervezetek megszűnését eredményezte.

A britek 2008-as távozását követően al-Obaid több iraki lakossal összefogva kampányolt és szervezett gyűjtéseket a palota múzeummá válásáért.

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek