Szállodák, ahol tényleg maga a történelem zajlott

Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem - a legendás mondat Franklin D. Roosevelt szájából a The Mayflower hotelben hangzott el 1933-ban, elnöki beiktatásának előestéjén. Egy másikból Enrico Caruso, a múlt századelő leghíresebb olasz tenoristája menekült kezében Theodore Roosevelt fotóját szorongatva. A történelem apró, de jelentős pillanatait őrző szállodákat díjazták.

A 2016-os év legjobb történelmi szálláshelyeit díjazták csütörtök este a Historic Hotels Awards of Excellence átadóján Honoluluban, ahol az amerikai kontinens és a világ kiemelkedő történelmi jelentőségű szállodái is elismerést kaptak. A jelölt-állítás feltételei között volt, hogy legalább ötven éves múlttal rendelkezzen az adott hotel, legyen valamilyen történelmi vonatkozása, és szerepeljen a történelmi helyek nemzeti nyilvántartásában.

"Ezek a szállodák egy kicsit közelebb viszik a történelmet a turistákhoz, és segítenek abban, hogy tereikben és szobáikban bárki testközelben fedezhesse fel a múltat" - idézi a CNN Lawrence P. Horwitz, a Historic Hotels of America és a Historic Hotels Worldwide vezetőjének szavait.

 

Inn at the Presidio
Galéria: A világ legjobb szállodái, ahol a történelem zajlott
Fotó: http://www.innatthepresidio.com

Így lett a kisebb szobaszámú hotelek között a legjobb történelmi fogadó az Egyesült Államokon belül a San Francisco-i The Inn at the Presidio, amelyet egykor az amerikai hadsereg építtetett a nőtlen katonatisztek grúz stílusban megálmodott elegáns otthonaként, és 1903-ban egy díszes, egyenruhásokkal telt estéllyel nyitotta meg kapuit.

Aztán szintén egy San Francisco-i épület, az 1875-ben megnyílt Palace Hotel érdemelte ki az első helyet a 400-nál is több szobával rendelkező szállodák kategóriájában. A hotelről az időben egymást váltó tulajdonosai azt tartják, hogy megnyitásakor ez volt a világ legnagyobb (755 szobában fogadtak vendégeket) és San Francisco legelső luxusszállodája. Ide hívta meg ebédre politikustársait 1919-ben Woodrow Wilson, az USA 28. elnöke is, hogy meggyőzze őket az első világháborút lezáró Versailles-i békeszerződés szükségéről.

 

Palace Hotel, San Francisco
Galéria: A világ legjobb szállodái, ahol a történelem zajlott
Fotó: http://www.sfpalace.com

Az 1906. április 18-ára virradó földrengésben a hotel még állt, de a rengés következtében meghibásodott elektromos hálózat délután hatalmas tüzet okozott. Enrico Caruso, a múlt századelő leghíresebb olasz tenoristája is a hotel vendége volt, a történtek után megesküdött, hogy soha többet nem tér vissza ebbe a városba. A legenda szerint egyébként Caruso hálóingben menekült szobájából az utcára, kezében Theodore Roosevelt amerikai elnök nevére szólóan dedikált fényképét tartva, hogy megkülönböztetett bánásmódot követeljen a hotel vezetőségétől.

 

Galéria: A világ legjobb szállodái, ahol a történelem zajlottFotó: The Mayflower Hotel

A városközpontokban elhelyezkedő amerikai hotelek között a washingtoni - számos századeleji városi előkelőség titkait gondosan őrző - The Mayflower hotelt díjazták, amelynek nagytermében 1933-ban, elnöki beiktatásának előestéjén, Franklin Roosevelt legendás mondata is elhangzott: "Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem".

 

Hotel Schweizerhof Luzern
Galéria: A világ legjobb szállodái, ahol a történelem zajlott
Fotó: Foto: Elge Kenneweg www.elgeke / www.elgekenneweg.ch

Ugyanakkor Európában már a svájci Hotel Schweizerhof Luzern szállodát szavazták meg a legjobb történelmi jelentőségű hotelnek, amelynek vendégkönyvében olyan neveket jegyeznek, mint Mark Twain vagy Winston Churchill. Az ázsiai hotelek között az 1927-ben Yokohama városában épült Hotel New Grand kapott elismerést, Latin-Amerikában pedig a mexikói Hacienda Xcanatún 18.század óta fennálló szállodája, amely 18 luxus-lakosztályával évtizedek óta tartja a tévé- és gyerekmentes hotel filozófiáját.

 

Hacienda Xcanatún (1789) Merida, Mexikó
Galéria: A világ legjobb szállodái, ahol a történelem zajlott
Fotó: http://www.xcanatun.com/
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek