Föld alatt épül az új Andersen-múzeum

Föld alatt épül az új Andersen-múzeum

A japán Kengo Kuma & Associates nevű építésziroda felel az 5600 négyzetméteres múzeum kialakításáért, melynek nagy része a föld alatt kap helyet. Az A.P. Möller Alapítvány 125 millió koronás adományának köszönhetően valósul meg a projekt - írja az MTI.

Andersen: A rút kiskacsaFotó: Tv.animare.hu

 Az új intézmény kiegészíti az Odensében lévő másik Andersen-múzeumot, amely elsősorban a szerző életét mutatja be. Az új múzeum a nagy meseíró műveit és hatását helyezi a középpontba, Andersen meséinek vonzerejével foglalkozik.

Hans Christian Andersen (1805-1875) Odense nyomornegyedében született. Korán megmutatkozó tehetségét a koppenhágai Királyi Színház igazgatója fedezte fel és fizette taníttatását. Első írásaiban népmesékből, népi legendákból, babonás történetekből indult ki, a későbbi füzetekben már túlnyomórészt a saját meséit adta ki.

A kis hableány, A rendíthetetlen ólomkatona, A hókirálynő, A rút kiskacsa, A fülemüle, A király új ruhája, A csalogány, A kis gyufaáruslány és a többi történet a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt nem várt sikert aratott. Meséit százhatvan nyelvre fordították le, alakjai a társművészeteket is megihlették. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) 1956-ban alapította meg az Andersen-díjat, mellyel írókat és illusztrátorokat jutalmaznak gyermekművészeti munkájuk elismeréseként.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek