Nézze meg a libbenő szoknyás Marylin Monroe-t Prágában!

Nézze meg a libbenő szoknyás Marylin Monroe-t Prágában!

Az amerikai sztárokat, köztük Marilyn Monroe-t fényképező Sam Shaw amerikai fényképész és filmproducer munkáiból nyílik válogatás kedden a prágai fotográfiai múzeumban – írja az MTI.

A látogatók a kiállított gyűjteményben megtekinthetik azt a híres Monroe-sorozatot is, amelyet Sam Shaw (1912-1999) a filmcsillag Hétévi várakozás című filmjének forgatása közben készített 1955-ben. Ebben a kollekcióban készült New Yorkban a nevezetes "repülő szoknyás" fénykép is.

Marilyn Monroe, Amangansett, New York 1957. © Sam Shaw Inc.Fotó: en.ghmp.cz

 Shaw félévszázados pályafutása alatt olyan színészeket fényképezett, mint Woody Allen, Alfred Hitchcock, Elizabeth Taylor, Sophia Loren és Marlon Brando. De archívumában művészek és kulturális személyiségek portréi is szerepelnek, köztük Marc Chagallé és Marcel Duchampé vagy a színműíró Arthur Milleré és Tenessee Williamsé. Shaw filmproducerként is dolgozott, például az amerikai független film megalapítójaként tisztelt John Cassavetes mellett.

A fotós karrierje a Collier magazinnál kezdődött, amelynek megbízásából beutazta az Egyesült Államokat, hogy dokumentálja a negyvenes évekbeli amerikai életet. Később már a Life és a Look címlapjain is megjelentek a fotói. A filmvilág csillagai az ötvenes évektől álltak kamerája elé. A hatvanas évektől már elsősorban a produceri munkára koncentrált, ám a fényképezést sohasem hagyta abba.

Képeinek spontaneitása és dinamizmusa miatt vált a portréfotózás egyik úttörőjévé. A Sztárok fotósa című tárlat 2017. január 15-ig látható a cseh fővárosban. További infók a kiállításról itt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek