Több száz turistát menekítenek ki Indonéziában egy vulkán kitörése miatt

Mentőalakulatokat mozgósítottak szerdán Indonéziában, hogy segítsenek biztonságba helyezni csaknem 400, többségében külföldi turistát a Lombok szigetén található Rinjani vulkán közeléből, amely előző nap kitört - közölte a délkelet-ázsiai ország egyik katasztrófavédelmi illetékese.

A Rinjani - pontosabban a kráterében található Barujari vulkanikus kúp - kedd délután tört ki, két kilométeres magasságot elérő füst- és hamuoszlopot lövellve ki - mondta Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófaelhárítási hivatal szóvivője. "Mentőcsapatot küldtünk a Rinjani hegyhez a turisták evakuálása céljából. A segítség szerda reggel indult útnak" - tette hozzá a szóvivő.

A tájékoztatás szerint 333 külföldi és 56 indonéz állampolgár indult vasárnap óta a tűzhányó megmászására, amely nagyjából három nap alatt teljesíthető. Egy tisztségviselő elmondta, hogy 120 turista már elindult lefelé a hegyről. A 3726 méter magas Rinjani a második legmagasabb indonéz vulkán, a csendes-óceáni "tűzgyűrűn" található indonéz szigetvilág 129 aktív tűzhányójának egyike.

A hatóságok azt javasolták a Balitól keletre található Lombokon tartózkodó turistáknak, hogy legalább 3 kilométeres távolságban maradjanak az aktivitást mutató tűzhányótól, amelyet minden évben túrázók ezrei keresnek fel. A Rinjani által kilövellt hamufelhő szerdán egy-két késést leszámítva nem okozott komolyabb zavart a légi közlekedésben - mondta a közlekedési minisztérium egyik szóvivője.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek