Miért tűzik ki a magyar zászlót egy kanadai törpehídra? - 11 hihetetlen híd a világból

Közösségi zöld híd, szmogevő beton, magyar híd Kanadában, üveglapok tátongó mélységgel - hidak, amelyek mindenkit lenyűgöznek.

A hidak fontosak, hiszen összekötnek két pontot egymással, de ők maguk általában megragadnak a funkcionalitás szintjén. Ez közel sem igaz az alábbi hidakra, amelyek rögtön kitűnnek a tömegből, hol „zöldségük", hol az elénk táruló feneketlen mélység, hol grandiózus méreteik miatt. Kedvcsináló hídturizmushoz.

A szmogevő zöld híd – Pont de Sarajevo, Barcelona, Spanyolország

A Barcelona külvárosában található Szarajevó-híd valami egészen elképesztő dolgot tud: megeszi a szmogot. Az építéshez használt beton ugyanis megtisztítja a levegőt a szén-dioxidtól. A híd azért is különleges, mert úgy tervezték meg, hogy a beépített napelemeknek és egyebeknek köszönhetően önfenntartó legyen.

A barcelonai Pont de Sarajevo méltán pályázik a legzöldebb híd címére: a napelemekből nyert energiából kap világítást, az építéshez használt beton pedig tisztítja a levegőt
Galéria: A hidak legjei
Fotó: bcq.es

A legközösségibb – High Line Park, New York, Egyesült Államok

New York Chelsea városrészében találjuk ezt az acélóriást, amelyen ipari szállítmányok jöttek-mentek évtizedeken keresztül, míg 1980-ban az utolsó pulykaszállítmánnyal ilyen természetű pályafutása véget ért. Helyi aktivisták azonban megalapították a Friends of High Line közösséget 1999-ben, amely végül 15 év munkájával megvalósította a zöldellő közösségi hidat, amely most már 2,3 km hosszan kígyózik Manhattanben. A hídból így lett park, és így emeltek hidat a közösségi összefogás emlékére.

A New York-i High Line Park másfél évtizedes összefogás eredménye
Galéria: A hidak legjei
Fotó: Claire Takacs / Getty Images Hungary

Ez a kezdeményezés remek példája annak, hogy a közösségi összefogás mire képes. Sok önkéntes is dolgozik a társaságnak. Érdekesség, hogy vezetett túrákon ismerkedhetünk a hely történetével, van utcakajás rész is, és meditációt is szoktak tartani a növények sűrűjében.

A legrövidebb magyar – Zavikon-szigetek, Kanada

Az Egyesült Államok és Kanada határán található az a 9,5 méteres híd, amely a Zavikon-szigeteket köti össze. Az apró híd arról vált híressé, hogy hajdanán a két sziget között húzták meg az országok között húzódó határvonalat. Így a legrövidebb nemzetközi híddá vált. Sokak szerint csupán turistacsalogató humbug volt az egész história. 1967-ben végül mindkét sziget kanadai fennhatóság alá került, így elcsitulhattak a kétkedő hullámok.

1910-ből származó képeslap a szigetekről
Galéria: A hidak legjei
Fotó: wikimedia

A hagyománytisztelő család azonban a mai napig mindkét zászlót kiteszi a hídra, ráadásul a kanadai és az amerikai zászló mellett felbukkan a magyar is, mivel a tulajdonosok magyar felmenőkkel rendelkeznek. Kicsi a világ! A kisebb szigetet egyébként hátsókertnek használják.

A természet csodája – Halhatatlan híd, Kína

A Taj-hegy Kínában évezredek óta fontos vallási jelentőséggel bír: egyike az öt szent hegynek, a hajnal, a születés és az újjászületés szimbóluma. Ebben a szent környezetben található a Halhatatlan híd, amely pár nagyobb kődarabból áll, és nagyjából öt méter hosszú. Nem tudni, hogy mióta vannak így a kődarabok, de valószínűleg több ezer éve pihennek így egymáson.

A kínai Halhatatlan híd sokakat elrettenthet: mintha az istenek helyezték volna kínos pontossággal egymásra a hatalmas kődarabokat
Galéria: A hidak legjei
Fotó: mount-tai.com

A kőhíd kategóriában egyébként a norvég Kjeragbolten-kő is indulhatna, ami az egyik jégkorszakban jött lére, és a két szikla közé beágyazva úgymond hídnak minősül.

Az üvegpadlós szörnyeteg – Csangcsiacsie Nemzeti Park, Kína

Augusztus 20-án nyitották meg a nyilvánosság előtt a világ leghosszabb üvegpadlós hídját. A híd 430 méter hosszú, és nagyjából 300 méteres mélységbe fogunk letekinteni, ha idelátogatunk. A hidat az izraeli Haim Dotan tervezte.

Az idelátogatók 300 méteres mélységbe tekinthetnek maguk alá
Galéria: A hidak legjei
Fotó: Vcg / Getty Images Hungary

Bár sokan kételkednek az üvegpadlós hidakban – főleg a tériszonyosok –, a töréstesztek szerint nincs félnivalójuk, nyugodtan lépkedjenek végig rajta.

A legmagasabb völgyhíd – Millau, Franciaország

A MIllau-i völgyhíd évek óta a legmagasabb közúti híd 342 méteres magasságával. A miheztartás végett fontos megjegyezni, hogy ez a híd magasságára vonatkozik, nem arra, hogy milyen magasan fekszik – az megint más kategória.

A millau-i viadukt 2004 óta a világ legmagasabb hídja. Legmagasabb pontja 342 méter
Galéria: A hidak legjei
Fotó: glcheng / Getty Images Hungary

A hidat hajdanán azért építették, hogy megkönnyítsék a Párizsból Spanyolországba tartó közlekedést, ezzel mérsékelve a nyári dugókat.

A trónfosztó legszélesebb – Isztambul, Törökország

Még egy hónapja sincs, hogy átadták Isztambul harmadik, a Boszporuszon átívelő Yavuz Sultan Selim névre hallgató hídját, amely rögtön rekorddöntögetésbe kezdett és át is vehetné a legszélesebb hídért járó díjat. A híd 60 méter széles: nyolc sávos autópályát és két vonatpályát találhatunk rajta. Nézzék csak meg a képeket, hitetlenül robusztus darab.

Ilyen érzés áthajtani az új isztambuli hídon
Galéria: A hidak legjei
Fotó: Chris McGrath / Getty Images Hungary

A Millau-i völgyhíd után immáron egyébként ez a második legmagasabb híd a világon.

A legmeredekebb illúzió – Macue, Japán

A japán Macue városában található Eshima Ohashi hídról készült fényképek jól ránk ijeszthetnek: ha megfelelő szögből – szemből – fotózzák, azt hihetjük, hogy bevehetetlenül meredek a híd. Az 1,7 kilométeres híd két oldalának dőlésszöge azonban csak 5,1 és 6,1 százalék, így a monstrum távolról sem bevehetetlen – ez oldalnézetből is rögtön kiderül.

Eshima Ohashai – az optikai illúzió mestere
Galéria: A hidak legjei
Fotó: The Asahi Shimbun / Getty Images Hungary

A hidat egyébként azért építették meg így, hogy az alatta áthaladó hajók zavartalanul tudjanak közlekedni.

A veszélyes bambuszhíd – Majomhidak, Vietnam

Ha végigmegyünk egy majomhídon, az garantáltan megfűszerezi némi kalanddal az utazást. Egyesek a világ legveszélyesebb hídjai közé sorolják a majomhidakként emlegetett vietnami hidakat, amelyek onnan kapták nevüket, hogy görnyedten, majompózban tudunk csak végigmenni rajtuk.

Helyben nem kapunk ám biztosítókötelet (képünk csak illusztráció!)
Galéria: A hidak legjei
Fotó: Ghislain Marie David de Lossy / Getty Images Hungary

Általában egy bambuszrúd és egy kapaszkodó hágcsó van kifeszítve a víz felett, így nem csoda, hogy sokan ekkora kalandnak élik meg az élményt.

A leghosszabb – Danyang-Kunshan Grand Bridge, Kína

A kínaiak a leghosszabb híd tekintetében is rekordot döntöttek, ugyanis a Danyang-Kunshan Grand Bridge a maga 165,8 kilométerével a világ leghosszabb hídja 2011 óta.

A kínai Danyang-Kunshan Grand Bridge majdnem 166 km hosszan nyúlik a végtelenbe
Galéria: A hidak legjei
Fotó: Wikipedia

A hídóriás voltaképpen egy viadukt, amely a Peking-Shanghai között száguldó nagy sebességű vasútvonalon található. A vasútvonal érdekessége, hogy a két város közötti közel 1300 kilométer 80 százalékát a vonat hidakon teszi meg.

Az hídat közel négy év alatt építették fel, amely során tízezer embert alkalmaztak.

A számbéli legek győztese – Hamburg, Németország

Mit gondolnak, melyik városban van a legtöbb híd? Ha hirtelen kéne válaszolnunk, Amszterdam, Velence, vagy Szentpétervár juthat eszünkbe. Sok város szeretné magáénak tudni a dobogó legfelső fokát, de minden jel arra mutat, hogy Hamburg a kategória abszolút győztese. Az utakért, hidakért és a vízi közlekedésért felelős helyi ügyosztály 2004-es vizsgálata szerint 2496 híd található a tengeri örökségéről híres észak-német városban – olvasgató a Wikipédia oldalán.

Hamburg a legtöbb híddal büszkélkedő város a világon: közel 2500 híd található az észak-német városban
Galéria: A hidak legjei
Fotó: by Martin Deja / Getty Images Hungary
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek