Őszi gasztrokörkép Olaszországból - a pizzán túl

Pármai sonka, sült gesztenye, nugát, bor - már az említésükre összefut a nyál a szájában? Akkor irány Olaszország, ahol a meleg nyár után az ősz kellemes idővel és színes programokkal várja a gasztrománokat. Megmutatjuk, hol tudnak jókat enni.

Az ősz a bor, a gesztenye, a szarvasgomba és az édességek jegyében telik Olaszországban. Bölcsebb ilyenkor ellátogatni az olasz csizma vidékeire, mivel nem a hőguta fog kergetni minket minden utcasarkon. Az őszi gasztroprogramokból szemezgettünk.

A prosciuttót és a gesztenyét falatozóknak

Pármában és környékén a szeptemberi hétvégék a Pármai Sonka Fesztiválról szólnak: bár a programok nagy része a szeptember 3-5. között lezajlott, egészen szeptember 18-ig lesznek még események.

A Pármai Sonka Fesztiválon nem fogunk éhen maradni
Galéria: Olasz ízélmények őszre
Fotó: Alessandro Carra - www.fotocarrr / festivaldelprosciuttodiparma.com

10-én és 11-én számos sonkabolt kitelepül az utcára Langhiranóban, lesznek koncertek, kiállítások és ingyenes tárlatvezetés a Prosciutto di Parma Múzeumban (a belépés a fesztivál ideje alatt kedvezményesen 3 euró), valamint piac is. Szerveznek biciklis gasztrotúrákat is, amelyek során a környék gasztronómiai történelmét mutatják be.

Szeptember 8-a és 11-e között rendezik meg a 46. Chianti Classico Expót Greve in Chiantiban, ahol majdnem 90 pince borait kóstolhatják végig a vendégek. A programok között szerepel több borkóstoló és városi séta, fellép egy utcazenekar és a Via Román divatshow is lesz. Ha a borvirágos orrú mezőnyt szeretnék erősíteni, itt bele is vághatnak egy toszkán bortúrába.

Az ősz egyik királynője a gesztenye, amit rágcsa, liszt és leves formájában is fogyasztanak, ugyanakkor a legnépszerűbb a caldarrosta, vagyis a sült gesztenye. Több sagrát, vagyis mulatságot is rendeznek, ahol a gesztenyéé a főszerep: a Viterbo megyében található Soriano nel Cimbióban megrendezett Sagra delle Castagne szeptember utolsó és október első hétvégéjén lesz (az oldal csak olaszul érhető el). A kisváros a fesztivál idejére középkori hangulatot ölt, így mindenki jobban megismerkedhet a térség történelmével. 20 euróért cserébe bárkit visszarepítenek a középkorba, ahol korhű ételeket fogyaszthatnak el.

A gesztenye más helyen is feltűnik: október harmadik hétvégéjén többek közt még a Torinó melletti Villar Focchiardóban is lesz hozzá kapcsolódó fesztivál.

Kinek a tartufo, kinek a funghi

Ha október, akkor tartufo, vagyis szarvasgomba. Alba városában – Torinótól délre – közel másfél hónapot szentelnek a szarvasgombának a 86. Nemzetközi Fehér Szarvasgomba Vásáron. A programok nyolc hétvégén keresztül, október 8-a és november 27-e között látogathatók. Középkori vásár, borkóstolók és utcafesztivál felel a jó hangulatért, 3 euróért pedig felfedezhetjük a piacot, ahol szigorúan csak a legjobb minőségű fehér szarvasgomba kapható.

Ha jobban elmerülnének a témában, erre is lesz lehetőség: szakértők fognak tartani egy szarvasgomba-workshopot, ahol megtudhatjuk, milyen a jó szarvasgomba, hogyan tudjuk igazán értékelni az ízét, és hogy hogyan kell tárolni, és elkészíteni.

Olaszországban egymást érik a szarvasgomba fesztiválok
Galéria: Olasz ízélmények őszre
Fotó: Manfred Klimek / Getty Images Hungary

Pisa környékén is lesz szarvasgomba fesztivál: San Miniatóban 46. alkalommal rendeznek ünnepi hétvégéket a fehér szarvasgombának három alkalommal novemberben. Itt a legnagyobb szarvasgomba és a legidősebb szarvasgombász is díjat nyer.

A szarvasgomba megosztó eledel, de van más ajánlatunk is: vágjanak neki az olasz erdőknek és vadásszanak porcinire. Az olaszok királyként tisztelik ezt a gombát. Ha beszereztünk kellő mennyiséget, akkor már készülhet is a rizottó. Itt elolvashatják, hogyan lehet azonosítani a gombát.

Édesszájúaknak

A csokirajongóknak Perugiában a helyük, ahol október 14-e és 23-a között Nemzetközi Csokoládéfesztivál lesz, amelyen közel 130 csokoládékészítő lesz jelen. Degeszre tömhetjük magunkat csokoládéval, lesz forrócsokizós irodalmi est, csokiszobrok, és vásár is.

Tavaly is sokan látogattak el a csokifesztiválra
Galéria: Olasz ízélmények őszre
Fotó: eurochocolate.com

Az idei fesztiválnak a sharing chocolate jelige szellemében egy szelfibotra helyezett, 6000 kilós csokoládé lesz a "kabalája". A hétvége folyamán csokoládékészítő tanfolyamok is lesznek. További részletek a honlapon.

Novemberben a csoki után a nugát kerül a középpontba 19-e és 27-e között a Festa del Torronén Cremonában. A nugát a névadó, de a kilenc napos fesztiválon kulturális és gasztronómiai programok széles tárháza kap helyet. Itt is lesz borkóstoló és vásár is, ahol olasz és nemzetközi árusok édességeit is végigkóstolhatjuk. A RistoTorrone étterem hagyományos cremónai fogásokból álló menüvel készül a fesztiválra. A részletes program megtalálható olaszul a honlapon.

A legek kedvelőinek

Ha Bologna közelében járunk, és belefér az olasz csúcsgasztronómia megkóstolása a keretbe, akkor az Osteria Francescanában a helyünk, ahol Massimo Bottura – akinek mondhatni szerelmi légyottja van a parmezánnal – kápráztat el mindenkit fogásaival. Idén nagy elismerés érte az éttermet, ugyanis a World's Best Restaurants szavazáson megválasztották a világ legjobbjának. A hagyományos olasz konyhát merészen újraértelmező fogások között szerepel a Jaj, elejtettem a citromot nevű desszert, amit egy elejtett citromtorta nyomán azóta is hasonló stílusban tálalnak.

Kofákkal tárgyalóknak

Az olasz piacokon hatalmas a nyüzsgés, a helyiek pergő nyelvvel kiabálnak át egymáson és rengeteg minőségi termék és utcakaja kapható. Ősszel sincs ez másképp.

A Campo de Fiori piaci hangulata
Galéria: Olasz ízélmények őszre
Fotó: Marka / Getty Images Hungary

A Rómában található Campo dei Fiorin folyton történik valami: 1869 óta található itt piac, ahol reggelenként és hétvégente jól elveszhetünk. A tér este átalakul a helyi fiatalok szórakozóhelyévé, mivel számos kávézó és kocsma van errefelé. Hétvégenként Rómában a Circus Maximus melletti Campagna Amica piac is jó választás: kapható itt zöldség, gyümölcs, olaj, sajt – minden, mi szem-szájnak ingere. A frissességet biztosítja, hogy a piac nulla kilométeres szabályának értelmében a termékeknek a lehető legkisebb távolságból kell érkezniük.

A Bolognába látogatóknak a Quadrilatero piacot ajánljuk, ami a Piazza Maggiore melletti kis utcákban található. Itt a pékségtől a hentesen és zöldségesen át a halasig minden megtalálható, ráadásul este is vásárolhatunk. A bevásárlás után pedig ihatunk vagy haraphatunk is valamit. Keressük fel például a A. F. Tamburini hentes- és sajtüzletet – enni is lehet itt –, amely 1932-ban nyitott. Kóstoljuk meg az ínycsiklandozó utcakajákat! Csak hogy párat említsünk: focaccia, szendvicsek, sonkás falatkák... desszertnek meg jöhet egy kis torta vagy gelato.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Osztrák gasztrokalauz, avagy mit eszünk Ausztrián? - 2016.09.17.
Az osztrák ősz elképzelhetetlen a régi hagyományok, a borok, a friss kenyér, a libás és tökös mulatságok nélkül. Megnéztük, melyik tartományban hol, és mit érdemes enni-inni idén ősszel.
Fikától a rohasztott heringig: ezt kell enni északon - 2016.10.24.
Surströmming, rohasztott cápa, fika – csak hogy néhány skandináv ínyencséget említsünk. Amellett, hogy egy-egy fogásuk kifejezetten egzotikusnak számít a magyar ízlés számára, ezek az egyszerre misztikus és vonzó országok új szintre emelték az organikus és helyi fogalmát. Skandináv ízélmény-kalauzunk következik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek