Bécsben építik a világ legmagasabb faházát

A tervek szerint Bécs legújabb városrészében, a Seestadt Aspernben építik fel azt a 24 emeletes és 84 méter magas épületet, amely méreteivel a fenntartható építkezés példájává válhat. A hotellel és étteremmel felszerelt HoHo Wien a világ legmagasabb faháza lehet.

Bár a rekorder egyelőre a norvégiai Bergenben található 49 méter magas faház, ha megépül a bécsi Holzhochhaus (HoHo Wien), akkor 84 méteres magasságával átveheti az első helyet. Az épületben étterem, hotel, apartmanok, irodák, valamint wellness- és egészségügyi részlegek is helyet kapnak majd. Becslések szerint a beruházás költsége 65 millió euró lesz.

Fotó: HoHo Wien Facebook

Az építőanyagként használt fa fontos szerepet tölt be a bécsi építészetben, így a HoHo Wien-projektnek is hangsúlyos eleme lesz a fafelhasználáson alapuló fenntartható építkezés. Az új fa-hibrid építési módszer lényege, hogy az épület központi tengelyét egy erős vasbeton szerkezet adja, megerősítve a fa tartószerkezetet. A földszint fölötti szinteken a faanyag felhasználási aránya eléri a 75%-ot. A legnagyobb kihívást egy fa magasháznál a tűzvédelem jelenti, ezt automatikus tűzoltó-berendezések és kisebb tűzszakaszok kialakításával oldják meg.

A beruházás helyszín választása sem véletlen, a 2009-ben indult városfejlesztési projekt, a Seestadt Aspern a fenntartható városfejlesztés példája. Az innovatív megoldások és az energiaforrásokkal való felelősségteljes bánásmód fontos részét képezik a koncepciónak. A városrész délkeleti részében már 213 lakás és nyolc üzlet is fafelhasználáson alapuló építési módszerrel valósult meg. A 23,2 millió eurós építési költségekből Bécs város 7,9 millió euró támogatást biztosított.

Mivel az éves fautánpótlás meghaladja a felhasználás mértékét, a fa fenntartható módon használható nyersanyag. Könnyű súlya ellenére nagy szilárdságú és jó a szigetelőképessége is. Ezen kívül nem elhanyagolható szempont, hogy a fa feldolgozásának energiaigénye jóval alacsonyabb, mint a betoné vagy az acélé - fogalmaz közleményében Bécs város külképviseleti irodája.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek