» Távol

Újra látogatható az utolsó egyiptomi király luxus nyaralója

| | Nem érkezett még hozzászólás
Öt év után újra látogatható keddtől az utolsó egyiptomi király, Faruk nílusi nyaralója a Kairótól 25 kilométerre délre fekvő Heluánban.

A hányatott sorsú, többször bezárt, majd újranyitott múzeum legutóbb a 2011-es forradalom után csukta be kapuit a nagyközönség előtt, mert a zűrzavaros időkben nem látták megoldhatónak a védelmét. A Faruk király pihenőzuga (King Farouk's Corner) néven emlegetett villa városszéli fekvése miatt ki volt téve a támadások veszélyének a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom fellegvárának számító Heluánban - írja az MTI.

Az újranyitásra megerősítették az épület belső és külső biztonságát, például videokamerákat szereltek fel és tűzoltókészülékeket helyeztek el. A látogatók jobb tájékoztatása érdekében feliratokkal láttak el minden bútordarabot és egyéb tárgyat. Az újranyitást július elején bejelentve Háled al-Anani műemlékvédelmi miniszter azt mondta, a királyi nyaralót övező buja kerteket úgy alakítják át, hogy ott tanácskozásokat és kulturális rendezvényeket lehessen tartani.

A fényűzően berendezett nyaralót felvették a minisztérium által két éve életre hívott túraútvonalra is, amely az egyiptomi kulturális örökség immár négy jeles helyszínét köti össze a Nílus mentén. A fáraók stílusában berendezett villa építését 1941-ben rendelte el a király, és az egy év alatt fel is épült Musztafa Fahmi tervei alapján. A kétemeletes épület alakja egy hajóéra emlékeztet, de ez inkább csak a Nílus túlsó partjáról érzékelhető. Az Al-Ahram Online szerint a tetőteraszon a luxori és a karnaki templomok makettjei látható, a hallban mumifikálóágy három utánzata található. Az alagsorban helyezték el a konyhát, és ott lakott a cselédség is.

Szuheir Szabri, a Farouk Corner múzeum igazgatója elmondta az EFE hírügynökségnek, a király azután választotta ezt a nyaralóhelyet, hogy ott több termálfürdő és egy külföldieknek szóló szálloda is létesült. Ettől fogva Heluánt "a nemesek és a királyok városának" hívták. Az igazgatónő szerint nem tudni pontosan, hogy Faruk király mire használta az épületet, de vélhetően számtalanszor megfordult ott, hogy tanácskozásokat vagy éjszakai mulatságokat rendezzen a tetőteraszon, amelyre egy márványlépcső vezet fel. A királyi család főleg a forró nyári és a hűvösebb téli napokon használhatta a palotát Heluánban, ahol kellemesebb a klíma, mint Kairóban.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
1 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
19 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.