Minneapolis, ahol beindult a Prince-biznisz

Alig pár hónapja távozott az élők sorából Prince, s máris múzeumot nyitnának a neves énekes-zeneszerzőnek. Hol másutt, mint Minneapolisban, ahol élt és alkotott. A város vezetése már ezerrel dolgozik a méltó emlékhely létrehozásán - és persze közben épülget a Prince-biznisz is.

 Minneapolis, valljuk be, sosem volt turisztikai célpont. De Prince halála egycsapásra az érdeklődés középpontjába röpítette a várost. Miközben még azt sem lehet tudni, hogy ki örökölte az áprilisban elhunyt zenész vagyonát, addig a városban ezerrel beindult a Prince-üzlet.

Minneapolis
Galéria: Minneapolis
Fotó: Raymond Boyd / Getty Images Hungary

 Az elöljárók máris egy Prince emlékhely-múzeum kialakítását szorgalmazzák – hol másutt, mint a zenész lakhelyének számító Paisley Parkban. A tízhektáros Prince-birtok eddig sem volt ismeretlen a rajongók előtt, hiszen ide sokszor szerveztek már koncerteket, és működik itt lemezstúdió is. Ez utóbbiban rögzítettek több tucatnyi albumot, miután Prince saját lemezkiadó cégét, a Paisley Park Records nevű céget is ide telepítette.

Repüljön Amerikába Lufthansával!
24 célállomás kedvező áron Kanadában és az USA-ban Brüsszelen, Frankfurton, Münchenen és Zürich-en keresztül! Partner légitársaságainkkal pedig további 200 észak-amerikai desztináció érhető el. (X)

 

A Park természetesen évek óta a Prince hívők nosztalgia- és emléktúrájának egyik, de nem első állomása. Az 1958-ban született sokszoros Grammy és Golden Globe díjas zenész a városi kórházban, a Mt. Sinai Hospitalban született. Édesapja dalszerző és zongorista, anyja jazzénekesnő volt, s első szerzeményét hétéves korában a papa zongoráján pötyögte le. Az emléktúra második állomása a család Russel Avenue-en levő otthona, amelynek ablak keretén most is láthatóak a fiatal Price Roger Nelson „karcolatai".

A városba érkezők részletes Prince-térképén az iskolák – John Jay Elementary School és a Branyt Junior High School – után a metodista gyülekezet templomát, majd első albumának stúdióját, a Sound 80-t jelölték be. Első itteni fellépésének helyszíne, a Capri Theater is a megemlékezők fontos állomása – itt 1979 január 5-én mutatkozott be nagy sikerrel.

Galéria: MinneapolisFotó: Szakonyi Péter

 

A város éjszakai klubjai közül a Grand Slam a leghíresebb, mert ez szerepel az 1988-ban kiadott Lovesexy című albumán is – amúgy ezt a lokált maga a sztár nyitotta meg 1989-ben. De a Bunkers Bar and Grill, a Dakota Jazz Club is a „muszáj felkeresendők listáján" van. Mint ahogyan az Electric Fetus lemezbolt vagy a Scmitt Music Mural a Calhoun Square és az Orpheum Theatre, ahol életének fontos eseményei zajlottak.

Egy a Prince által ismertté tett helyi klubok közül
Galéria: Minneapolis
Fotó: Raymond Boyd / Getty Images Hungary

 

A százmillió albumot eladó sztárra már halála előtt is büszke volt szülővárosa, Minneapolis – már csak azért is , mert egy rövid kaliforniai kitérőt követően a művész mindvégig hű maradt a városhoz: itt élt és dolgozott...és itt is halt meg. A nagyváros első nemzetközi hírű múzeumának neve szerintem nem lehet kétséges: Purple Rain, utalva a dalszerző-zenész-művész legsikeresebb szerzeményére, amelyet a világ minden országában jól ismernek ma is.

Cikkünk szerzője Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek