Ausztriába utaznak legszívesebben a magyarok

Legalábbis ez derül ki a KSH első negyedéves kutatásából, amely szerint tavalyhoz képest idén a magyarok összességében 17%-kal többször utaztak külföldre. A Generali felmérése szerint pedig többen döntenek az úti cél időjárása alapján, mint a hely terrorfenyegetettségi kockázata alapján. Mindeközben a tengerpartokon már az időjárásra is külön biztosítást lehet kötni.

A turisztikai célú utazások legnépszerűbb célpontja 2016 első negyedében Ausztria volt (2 millió 225 ezer utazásból 650 ezer), ezt követi Szlovákia (426 ezer utazás) majd Németország (293 ezer alkalom), emellett a TOP 10-be bekerült az Egyesült Államok és Olaszország is. Míg egy 5-30 napos utazáson átlagosan 13,6 ezer forintot költünk egy nap, egy 2-4 napos (hétvégi) látogatás napi 15 ezer forintos költést jelent - derül ki a KHS adataiból.

Kattintsa végig osztrák képgalériánkat!

 

Fraknói vár
Galéria: Osztrák tippek 2016-ra
Fotó: mimi / Travelo

 

Időjárás alapján döntünk

 

Legnagyobb arányban, 42%-ban, az időjárást sorolják első helyre a fő befolyásoló tényezők közül, amit egy esetleges terroristatámadás kockázata (40%), az utazásra fordítandó költségek (38%), illetve a szabadidős és kulturális programlehetőségek (36%) követnek - ez viszont már a Generali által küldött közleményből derül ki.

A közlemény szerint az európaiak elsődleges nyári célpontjai a tengerparti üdülőhelyek (65%). A Földközi-tenger például a magyarok körében is kedvelt célpont ilyenkor. Az időpont és a helyszín kiválasztásánál bár segítségünkre lehet az időjárás-előrejelzés, ettől függetlenül azonban érhetnek minket meglepetések. Erre találták a klasszikus utasbiztosítások mellett a tengerparti időjárás-biztosítást, amely akár napi 10 ezer forintot fizet az esős napok után.

 

Nissi beach és a kiemelkedő kis sziget
Galéria: Tíz élmény a ciprusi partokon
Fotó: Juergen Richter / Europress / Getty

„Magas beválású előrejelzés általában 4-6 napos időtávra készíthető, egy mediterrán ciklon csapadéktevékenységét illetően, vagy zivatarok kialakulásánál azonban még a következő napra is nagy bizonytalanságot rejthet az előrejelzés" – idézi a közlemény Molnár László meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat szolgáltatási osztályának vezetőjét. Mi két éve májusban például amikor Cipruson jártunk, teljes négynapos esőzést vittük a szigetre. A helyiek szerint 25 éve nem esett ilyen sokáig egyfolytában az eső. Vizes és gasztro kalandjainkat itt, időben utaztatásunkat itt olvashatja el, a magányos elvonulásokra alkalmas helyekről pedig itt írtunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek