Tíz élmény, amiért Ciprusig kell utazni

A szerelem szigeteként is emlegetik a Földközi-tenger keleti oldalán található Ciprust, mely kortól és nemtől függetlenül gyűjti a rajongóit. Egy-két évtizeddel ezelőtt még sokan Görögországgal azonosították, ma már az egyik legnépszerűbb úti célként szerepel a nyaralóhelyek között. Hogy megéri-e útra kelni? Szerintünk mindenképp, mutatjuk miért.

1. Mert itt a sílécet egyből bikinire cserélhetjük

Havas csúcsok, mesés strandok – és mindez egy helyen. Sőt, nem is olyan nagy távolságra egymástól. Az egész évben élményeket kínáló ország tud olyat nyújtani az utazóknak, amit viszonylag kevés másik: tavasszal a legbátrabbak a sílécet lecsatolva alig egy órával később már a habok közé vethetik magukat. Amikor a hegyek lankáit még hó lepi, a tengervíz hőmérséklete sem túl magas, de a napnak már van ereje. Afrika közelsége miatt a ciprusi előszezon a tipikus mediterrán országokénál erősebb, de a forró főszezonban, amikor már tombol a hőség, érdemes a hűs klímát nyújtó hegyekbe kirándulni.

Troodos hegység
Galéria: Tíz élmény a ciprusi partokon
Fotó: Dea / W.buss / Europress / Getty

2. Mert a Tróodosz sejtelmes erdőket rejt

A közel 2000 méter magas Tróodosz-hegység a sziget nyugati oldalán uralja a szárazföld belső részét. Oldalait kanyargós szerpentinek, aprócska falvak, kisebb, nagyobb kolostorok és sejtelmes erdők borítják. Télen a sípályáin suhanó sportemberek, nyáron pedig a meleg napsugarak elől az árnyékba menekülők vannak errefelé többségben. A helyiek viszonylagos elszigeteltsége egyáltalán nem befolyásolja vendégszeretetük mértékét.

Hangulatos fő tere és utcái a borozgatós sétálásokhoz ideálisak
Galéria: Tíz élmény a ciprusi partokon
Fotó: rea / Travelo

 Kiváló példa erre a festői Kakopetria falucskában álló Romios Taverna, ahol a tulajdonosok a vendég betértekor pár másodperc alatt terülj, terülj asztalkámat varázsolnak, és minden pillanatban arról gondoskodnak, hogy véletlen se távozzon tőlük senki üres gyomorral. A környék sötétedéskor kicsit más, de megéri egy sétát tenni a bájos utcákkal övezett Omodosban. Ajánlatos tele tankkal útra kelni, ugyanis a sokszor hiányos útjelzések miatt előfordulhat, hogy a tervhez képest kicsit nagyobb kerülővel végződik a kirándulás.

3. Mert Disney-mesét ihletett

A sziget északi, török fennhatóság alá tartozó része is igen gyönyörű tájakkal büszkélkedhet. A Disney meséket, különösen a Hófehérkét kedvelőknek igazi Kánaán lesz a Szent Hilarion kastély. A történet szerint ugyanis egykor a magas csúcson álló kastélyról mintázta a nagy mesemondó a hányattatott főhősnő otthonát. Ma már csak romos falait láthatjuk.

Szent Hilarion romjai
Galéria: Tíz élmény a ciprusi partokon
Fotó: Miliosz Katalin / Travelo

A hegy meghódításához kitartásra lesz szükség, és persze nem árt a biztonságos zárt lábbeli sem. Felérve azonban a kilátás mindenért kárpótolja majd a megfáradt kirándulót, különösen, ha a mesebeli királynő ablakán tekint ki.

4. Mert álomszerű tengerpartja van

Méltán választották Európa egyik legszebb partjává a sziget délkeleti oldalán található Nissi Beach-et. Ide érkezve válik nyilvánvalóvá, hogy a strandról készített fotók nem hazudnak: a vakítóan fehér homok és a türkiz, majd a mélyebb élénk kék árnyalatba átcsapó kristálytiszta, sekély víz színeit mintha palettán keverték volna ki. Aki apály idején jár itt, könnyen átsétálhat a parttól nem messze lévő kis szigetre is.

Nissi beach és a kiemelkedő kis sziget
Galéria: Tíz élmény a ciprusi partokon
Fotó: Juergen Richter / Europress / Getty

Ilyenkor ugyanis megjelenik az a homokzátony, melyet két irányból mosnak a hullámok, és amely szinte száraz átjutást biztosít a szomszédos kis földdarabkára. Ez valóban az a strand, amelyet naplemente után is nehéz ott hagyni. De miért is kellene, amikor a környék Ciprus egyik legnagyobb bulihelyénél, Agia Napánál található? Egész éjjel nyitva tartó bárok gondoskodnak arról, hogy az itt mulató egy percig se unatkozzon.

5. Mert tényleg a szerelmesek szigete

Szerelmesek paradicsoma is lehetne a vízesésekkel tarkított, lugasokkal ölelt Adonisz fürdője Páfoszon. Már az idevezető út is fokozza az izgalmakat: az aszfaltról letérve földút vezet el a parkolóig, ahonnan egy kis sétával közelíthető meg a hatalmas szobor által őrzött bejárat. A kertben sétálva rögtön egyértelművé válik, hogy a hely a buja örömök hirdetésére hivatott. Aki nem retten el az itteni hűs víz hőmérsékletétől, nyugodtan vegye a bátorságot egy csobbanáshoz; sokan a szikla oldalára felmászva, kötéllel lendítik el magukat, hogy aztán a kis tó habjaiba csobbanjanak.

Adonis
Galéria: Tíz élmény a ciprusi partokon
Fotó: Miliosz Katalin / Travelo

6. Mert itt is van kék lagúna

Ciprus északnyugati részének bejárását kár lenne kihagyni. Az itt-ott kicsit kopár, máshol dús növényzettel borított táj, valamint a csipkés partok szegélyezte öblök igazán változatos képet festenek - az Akamas-félsziget az ország egyik legnagyobb nemzeti parkja. A területen több mint 200 védett állatfaj él, így az ország különösen nagy hangsúlyt fektet a park védelmére. A túrában megfáradtak a Lara-öbölbe érve mártózhatnak meg a tengerben – kivéve, ha költés ideje van, ilyenkor ugyanis a teknősöké a főszerep, és a fürdőzés korlátozott. A terület egyik legszebb pontja a „kék lagúnaként" elnevezett szakasz, ahol a kristálytiszta vízben akár 40 méterre is ellátni.

7. Mert tengeri barlangjai gyönyörűek

A víz hatalmas erejét senki sem vonja kétségbe. Különösen, ha ellátogat a ciprusi tengeri barlangokhoz Agia Napa közelében. Az óriási sziklák falába vájt mélyedések mintha keretet adnának a megannyi fényképnek, amit az ide lemerészkedők készítenek. A nagyon bátrak egyenesen a szikla tetejéről vetik magukat a mélybe – ez azonban veszélyes, a nagy hullámok sokszor éles köveket rejtenek.

Konnos beach
Galéria: Tíz élmény a ciprusi partokon
Fotó: Miliosz Katalin / Travelo

8. Mert itt el lehet bújni a világ elől

Aki el akarja kerülni a turisták tömegét, érdemes egy kis kitérőt tennie Konnos bay felé. Mivel kissé nehézkesebb megközelíteni, ezért az emberek egy része nem is látogat el ide. Pedig kár lenne kihagyni. A béke apró kis öble ez, ahol gyönyörű árnyalatú víz várja a strandolókat, néhány büfé szolgáltatja az isteni falatokat, az extrémebb élményre vágyók pedig befizethetnek valamilyen vízi élményre.

9. Mert különleges kolostora van

A Tróodoszba készülők listáján minden bizonnyal szerepel a Kykkos kolostor is. A lankák között magasodó, tekintélyt parancsoló épület gyönyörű ikonjairól híres. Az itt élő szerzetesek rengeteg kincset halmoztak fel az elmúlt évszázadok során. A gyűjtemény valóban ámulatba ejtő. A megfelelő öltözékről a bejáratnál gondoskodnak; aki rövid felsőben és alsóban lép be, egy köpenyszerű öltözéket kap.

Kykkos kolostor kívülről
Galéria: Tíz élmény a ciprusi partokon
Fotó: Miliosz Katalin / Travelo

10. Mert kettéosztott fővárosa van

Több mint 30 éve kettéosztott az egész sziget. Ezért Nicosia jelenleg a világ egyetlen, egyszerre két államhoz tartozó fővárosa, ahol útlevél szükséges az ún. zöld vonal átlépéséhez, vagyis, hogy a város egyik oldalából a másikba jussunk. Az északi, török részen a bazár sorok, mecsetek hirdetik az oszmán uralmat. A hangulat azonban itt sem lehet teljes a helyi ízek megkóstolása nélkül, de ezekre szerencsére számtalan helyet találunk a sziget észak-keleti részén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek