Megadóztatják a turistákat a Baleári-szigeteken

Idegenforgalmi adót vezettek be a Spanyolországhoz tartozó Baleári-szigeteken július 1-től, amely a turistáknak éjszakánként 0,5 és 2 euró közötti többletköltséget jelent szállástípustól és a tartózkodási időtől függően.

Az ökoadóként emlegetett, de hivatalosan a fenntartható turizmus-adó nevet viselő közteher bevezetését a helyi kormányzat azzal indokolta, hogy anyagi forrásaik szűkösek, miközben ahhoz, hogy a turizmus továbbra is a gazdaság motorja legyen, beruházásokra van szükségük - írja az MTI.

Számításaik szerint az új adóból 40 millió euró bevételt remélhetnek, amelyet a kulturális örökség védelmére, valamint a turisztikai ágazat minőségének javítására fordítanának. Az adó alól mentesülnek a 17 évnél fiatalabbak, de például a Baleári-szigetcsoport lakosainak is fizetniük kell, ha turistaként utaznak, nem a lakhelyükként bejegyzett valamelyik szigetre.

A hivatalos adatok szerint a szigetekre, amelyek közül a legnépszerűbb Mallorca, Menorca és Ibiza, tavaly 14 millió turista érkezett, akik összesen 54,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. Többségük Németországból és az Egyesült Királyságból érkezett. Spanyolországban Mallorca a harmadik legkedveltebb úti cél Barcelona és Madrid után. A baleári helyi kormány nem először próbálkozik turisztikai adó bevezetésével: 2002-ben egy napi 1 eurós adót vetettek ki a turistákra, de azt 2003-ban a választásokat követően az új kormány megszüntette. A szigeteken kívül Spanyolországban egyedül Katalóniában kell idegenforgalmi adót fizetni.

Spanyolország a Travelón

Ha régóta tervez már egy igazi spanyol nyaralást, akkor kattintson ide. Naplementenézés Madridban, marcipánmajszolás Toldeóban, Gaudí-túra Barcelonában - olyan kirándulástippeket ajánlunk, amely távol van a Costa Brava és a Costa del Sol zsúfolt üdülőhelyeitől. Még további madridi tippeket itt, aztán itt és itt talál. Ha azonban Barcelonára kíváncsi, akkor olvassa el ezeket az élménybeszámolókat itt, itt vagy itt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek