Magasított emlékpark nyílt New Yorkban

Az utcaszint fölött 7,5 méterrel elterülő parkot nyitottak a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) területén, az épületegyüttessel szomszédos utcában.

A Liberty (Szabadság) nevű parkból jól láthatóak a környező felhőkarcolók, a Santiago Calatrava sztárépítész által tervezett, márciusban megnyitott vasútállomás, illetve a Világkereskedelmi Központ elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadás 3000 áldozatának emlékére emelt múzeum és emlékmű. A 750 látogató fogadására alkalmas park az egész környéket tükrözi - idézi az MTI Joseph Brown építész szerdai megnyitón elhangzott szavait.

 

Fotó: Drew Angerer / Europress / Getty

Az utcaszint felett 7,5 méteres magasságban elterülő park északi oldalán egy függőleges kert helyezkedik el, amelyet "élő falnak" neveznek. A fal 826 paneljét hat különböző növényfajta több mint 22 ezer egyede díszíti. A parkban ültették el emellett annak a gesztenyefának egy hajtását, amely Anne Frank amszterdami háza előtt állt. A zsidó származású Anne Frank a náci uralom alatt családjával bujdosni kényszerült, mígnem elárulták, majd deportálták őket. Fennmaradt naplója világhírű.

A park területén található az ugyancsak Calatrava által tervezett, épülőfélben lévő Szent Miklós nemzeti kegyhely (Saint Nicholas National Shrine), amelyet várhatóan 2017 őszén adnak át. Az építmény az egykor ott álló görög ortodox Szent Miklós templomot hivatott helyettesíteni, amely a szeptember 11-i terrortámadásokban teljesen megsemmisült.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek